500 TL’ye satılan 2000 yıllık büst

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 10, 2022 / 14:22

Teksas, Amerika’daki Laura Young isimli bir kadının, 2018 yılında alışveriş yaparken denk geldiği ve yaklaşık 500 TL (34.99 Dolar) gibi bir fiyata satın aldığı heykel, oldukça değerli bir tarihi eser çıktı.

CNN’de yer alan habere göre, “İlginç görünen bir şey arıyordum” diyen Young, 52 kiloluk bu büstü gördüğünde satın alması gerektiğini düşündü ama bu kadar değerli olduğunun farkında değildi. 2011’den beri antika eserleri sattığını söyleyen Young, satın aldığı parçanın tarihi bir geçmişi olup olmadığını görmek için biraz araştırma yaptı.

Young, mermer büst hakkında bilgi almak için müzayede evleri ve uzmanlarla temasa geçti. Sonunda, New York merkezli Sotheby’s şirketi, büstün aslında antik Roma döneminden olduğunu doğruladı ve yaklaşık 2000 yaşında olduğunu tahmin etti.

Bir uzman, dijital bir veri tabanında büstün izini sürmeyi başardı ve Almanya’nın Bavyera kentinde yer alan Aschaffenburg şehrinde 1930’lu yıllara ait fotoğraflarını buldu. SAMA’da küratörlük yapan Lynley McAlpine, CNN’e eserin Romalı bir askeri lider olan Sextus Pompey’in büstü olduğuna inanıldığını söyledi.

Büst, şu anda bir yıllığına SAMA’ya ödünç veriliyor. Young, benzersiz bulgusunun sergilendiğini görmekten gurur duyuyor ancak Mayıs 2023’ten sonra büst, tekrar Pompejanum’da sergileneceği Almanya’ya geri gönderilecek.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top