55 MİLYAR DOLAR EMANET PARA

55 MİLYAR DOLAR EMANET PARA
Merkez Bankası’nın 55.3 milyar dolara çıkan swap portföyünün toplam rezervlerine oranı yüzde 61’e kadar çıktı. Bu oran mart ayında yüzde 43.7, 2019 sonunda ise yüzde 17.4 seviyesindeydi.Türkiye’nin rezerv varlıklarının...

Merkez Bankası’nın 55.3 milyar dolara çıkan swap portföyünün toplam rezervlerine oranı yüzde 61’e kadar çıktı. Bu oran mart ayında yüzde 43.7, 2019 sonunda ise yüzde 17.4 seviyesindeydi.

Türkiye’nin rezerv varlıklarının yeterliliği konusu son günlerde ekonomide en çok tartışılan konuların başında geliyor. MB rezervlerinde şubat sonundan itibaren kaydedilen düşüşün dış finansman risklerini artırdığına dikkat çekiliyor. Döviz rezervindeki düşüş 13 Mart sonrası koronavirüse karşı alınan önlemlerin başlamasıyla hızlandı. Bu süreçte Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri hızla erirken, bankalarla yapılan ‘vadeli takas işlemleri’ ise arttı. MB’nin ‘Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi’ tablosuna göre, yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapılan swap işlemlerden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 55.3 milyar dolara çıktı. Bu tutar, aynı dönemde 90.9 milyar dolar olan resmi rezerv varlıkların yüzde 61’ini oluşturuyor. Diğer bir ifade ile mayıs sonu itibarıyla 90.9 milyar dolar olarak açıklanan toplam rezerv varlıkların yüzde 61’i swap işlemleriyle elde edilmiş emanet dövizleri kapsıyor. Bu oran mart ayında yüzde 43.7, 2019 sonunda ise yüzde 17.4 seviyesindeydi.