6 eylül endişesi

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 3, 2021 / 10:37

Salgın nedeniyle 16 Mart 2020’de ara verilen yüz yüze eğitim, 6 Eylül’de bütün kademelerde yeniden başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl yüz yüze eğitime başlanacağını duyurdu fakat sürecin işleyişi ile ilgili detaylar henüz açıklanmadı. Salgının henüz kontrol altına alınmaması ise endişeleri artırıyor.
2021-2022 eğitim-öğretim yılı, okul öncesi ve ilkokul 1. sınıfların Uyum Haftası eğitimiyle başladı. Sağlık Bakanlığı’nın geçen yıl açıkladığı rehbere göre, dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde oturma düzeni oluşturulması gerekiyor. Ancak mevcut düzene bakıldığında, durum farklı. Bazı illerde veliler sınıfların 50 kişiyi aştığını ifade ederek bir çözüm bulunmasını talep ediyor. Birçok devlet okulunda sınıflar 40 ve üstü sayıya sahip.
40 DAKİKALIK DERS SÜRESİ AZALTILMALI UYARISI
Eğitim sendikaları, yeni öğretmen alınmasını ve sınıflarda öğrenci sayılarının azaltılmasını istiyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala uzmanlardan sınıflardaki havalandırma konusunda önemli uyarılar geldi. Salgında günlük vaka 20 bin civarında seyrederken, yüz yüze eğitimde en büyük riskin havalandırma sistemlerinin yetersizliğinden kaynaklanacağına dikkat çekilirken, 40 dakikalık ders süresinin de mutlaka aşağı çekilmesi gerektiğinin altı çizildi.
ÖĞRETMENLERE AŞI ZORUNLULUĞU
Tüm olumsuzluklara rağmen gerekli önlemler alınarak okulların yüz yüze eğitime başlaması gerektiğine vurgu yapan eğitimciler, alınacak önlemlerin yaz döneminde halledilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ancak bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının hangi önlemleri ne kadar aldığı konusunda bir açıklama yok. Bakanlık hâlâ hijyen önlemlerini anlatıyor. Yüz yüze eğitim konusunda en önemli tedbirin aşı olduğuna da vurgu yapan uzmanlar, öğretmenler için aşının zorunlu hale getirilmesini savunuyor.

MEB VE YÖK: HAZIRLIKLAR TAMAM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Aşı oranlarıyla ilgili de bilgi veren Koca, “18 yaş ve üzeri nüfusumuzun yüzde 78’inden fazlası tek doz, yüzde 60’ından fazlası da iki doz aşıyla aşılanmış durumda” dedi.
Koca, vakaların yeni dönemde en yoğun olarak 15-45 arası yaş grubunda görüldüğünü, vaka sayısının da bu nedenle yükseldiğini açıkladı. Vakaların ve vefatların büyük bölümünü aşı olmayan kişilerin oluşturduğunu dile getiren Koca, “Aktif vakalarımızın yüzde 81’i tam aşılı olmayan kişiler. Hastaneye yatan vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 90’ı da tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat edenlerin yüzde 90’ı ya hiç aşı olamamış veya aşıları eksik kişilerdir” diye konuştu.
MAHMUT ÖZER: TÜM OKULLARA İHTİYAÇLARINI GÖNDERDİK
Koca’nın ardından konuşan Mahmut Özer, “Okullarımızda ihtiyaç duyulan maske, dezenfektan ve temizlik malzemeleri ihtiyaçlarıyla ilgili de tüm okullara ihtiyaçlarını gönderdik. Okullarımızın bu sürece hazırlanabilmesi için 650 milyon TL’yi tüm okullarımıza göndermiş bulunuyoruz. Salgın sürecinde okullarımızın hijyen ihtiyaçlarını karşılayacak güce de sahibiz, finansman kaynağına da sahibiz” dedi.
EROL ÖZVAR: ÜNİVERSİTELERİMİZ GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDI
YÖK Başkanı Erol Özvar ise “Üniversitelerimiz yüz yüze eğitimin yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekli tedbirleri almış oldular” ifadesini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top