6 muhalefet lideri ikinci kez bir araya geldi: Birlikteliğimiz siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecek

Son Güncellenme Tarihi: Mart 28, 2022 / 06:24

Altı muhalefet partisi lideri, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde ikinci kez yemekli toplantıda bir araya geldi.

Babacan’ın talebi doğrultusunda, parlamenter sisteme geçiş sürecine ilişkin yol haritasının masaya yatırılacağı toplantıda, olası seçim ittifakı ve seçimin kazanılması halinde izlenecek politikalara ilişkin ilkeler ana gündem maddesi oldu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ağırladı.

Beş saat süren ve 00:30’da sona eren görüşmenin ardından bir ortak açıklama yayımlandı. “Yarının Türkiyesi”ni inşa etmek üzere 12 Şubat tarihindeki toplantımızda kararlaştırdığımız iş birliği alanlarını değerlendirmek ve ilerletmek amacıyla bugün tekrar bir araya geldik. Öncelikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduk” denildi.

Açıklamada geçen ay içinde yaşanan siyasi gelişmelerin ve bu bağlamda, “birlikteliklerini bozmayı amaçlayan” yeni seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu” kaydedildi ve şöyle devam edildi:

“Milletimizin bilmesini isteriz ki demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız. Öte yandan hangi şartlarda olursa olsun, milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansıtmak üzere seçim güvenliğini sağlamak amacıyla bir çalışma daha grubu oluşturduk”

Görüşmede ayrıca “ekonomik krizin ve Rusya-Ukrayna savaşının da ele alındığı” vurgulandı ve “Rusya Federasyonu’nun uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldırması ile bölgemizde istikrar ve barış tehdit altına girmiştir. Bu kriz bize akılcı, tutarlı ve ülkemizin orta ve uzun vadeli stratejik menfaatlerini dikkate alan bir dış politikanın önemini bir kere daha göstermiştir” ifadeleri yer aldı.

Muhalefet liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle ilk olarak 12 Şubat’ta bir araya gelerek yaklaşık 5 saatlik görüşmenin ardından “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni”ne son biçimini vermiş ve seçim süreci ve sonrasına ilişkin işbirliği mesajı vermişti.

BABACAN ÜÇ ÖNERİ GÖTÜRDÜ
Ali Babacan toplantı öncesinde, altı siyasi partinin genel başkanını hafta içinde tek tek ziyaret ederek gündem önerisi götürmüştü.

Edinilen bilgiye göre Babacan seçimin kazanılması halinde, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden, güçlendirilmiş parlamenter sistem değişikliğine geçecek süre olarak ifade edilen geçiş sürecinin ilke ve yol haritası, seçimin kazanılması halinde izlenecek politikalar ve olası seçim ittifakının ilkelerine ilişkin çalışma yapılması önerilerini götürdü.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top