6 yaşında evlilik görünümlü tecavüz davasında adli tıp raporu: Ruh sağlığı bozulmuş

6 yaşında evlilik görünümlü tecavüz davasında adli tıp raporu: Ruh sağlığı bozulmuş
Adli Tıp Kurumu, 6 yaşından bu yana sistematik şekilde istismara maruz bırakılan, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin ruh sağlığının bozulduğunu tespit etti....

Adli Tıp Kurumu, 6 yaşından bu yana sistematik şekilde istismara maruz bırakılan, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin ruh sağlığının bozulduğunu tespit etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşmanın kapalı olmasını ve yayın yasağı alınmasını talep etti.

H.K.G'ye yönelik cinsel istismara ilişkin açılan davanın ilk duruşması, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün başlıyor. Duruşmada mağdurenin babası İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, annesi Fatma Gümüşel ve tarikat üyesi Kadir İstekli sanık olarak hâkim karşısına çıkacak. Üç sanığın savunması alınacak.

ADLİ TIP RAPORU MAHKEMEYE ULAŞTI
Bu arada duruşma öncesinde dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Mahkeme, dava sürecinde mağdurenin beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınmasına karar vermişti. Bu nedenle Adli Tıp Kurumu'na sevk edilen H.K.G. uzman hekimler tarafından muayene edildi. Bu inceleme sonucunda hazırlanan 25 Ocak 2023 tarihli rapor, mahkemeye gönderildi. DW Türkçe'nin ulaştığı raporda, cinsel istismar olayından dolayı mağdurenin ruh sağlığının bozulduğu yönünde mütalaa verildi.

Kararın sonuç bölümünde, "…mağduru bulunduğu olaydan kaynaklanmış ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olan travma sonrası stres bozukluğu denilen psikiyatrik bozukluğun tespit edildiği, bu duruma göre H.K.G'nin mağduru bulunduğu olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu oy birliği ile mütalaa olunur” denildi.

BAKANLIK DAVADA GİZLİLİK İSTEDİ
Öte yandan davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeye dilekçe vererek, davada gizlilik kararı alınarak duruşmaların kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etti. Mahkemenin ilk olarak bu talebi ele alması bekleniyor. Eğer gizlilik kararı konulursa duruşmaya yalnızca sanık, mağdure ve taraf avukatları katılacak. Diğer izleyiciler ve basın mensupları ise salondan dışarı çıkarılacak.