6 yıl sonra hatırlanan Kobani soruşturması

6 yıl sonra hatırlanan Kobani soruşturması
82 HDP’Lİ GÖZALTINDAAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'teki "Kobani eylemleriyle" ilgili olarak Ankara merkezli 7 ilde başlatılan operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Bu kişiler arasında HDP'nin eski milletvekilleri,...

82 HDP’Lİ GÖZALTINDA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014'teki "Kobani eylemleriyle" ilgili olarak Ankara merkezli 7 ilde başlatılan operasyonda 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkardı. Bu kişiler arasında HDP'nin eski milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri ve belediye başkanları da var.

7 MİLLETVEKİLİ İÇİN FEZLEKE

Başsavcılık daha sonra 6-8 Ekim Olayları sırasında HDP MYK üyesi, halen de partinin milletvekili olan 7 kişi hakkında, Anayasa'nın 83. Maddesi gereği aynı soruşturma kapsamında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceğini açıkladı.

Bu isimler, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, İstanbul Milletvekilleri Pervin Buldan, Hüda Kaya ve Hakkı Saruhan Oluç ile Van Milletvekili Sezai Temelli ve İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay.

HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna ve MYK üyesi Alp Altınörs'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) HDP'li üyesi Ali Ürküt da Diyarbakır'da gözaltına alındı.

6 YILLIK DELİLLERİN TOPLANMASI İÇİN AVUKAT YASAĞI

Haklarında gözaltı kararı verilen HDP'li 24 ismin "aynı dosya kapsamındaki kişilerin kaçması ve soruşturma ile ilgili delillerin karartılmasının, yok edilmesinin önlenmesi için" 24 saat boyunca avukatları ile görüştürülmemesine karar verildi.

Başsavcı Yüksel Kocaman’ın HDP’ye yönelik operasyonu kendi düğün ve balayı harcamalarıyla ilgili eleştiriler sonrasında hayata geçirmesi de tepki çekti.

‘Bu bir intikam operasyonudur’

HDP'den gözaltılarla ilgili yapılan açıklamada ise "Partimize karşı bu sabah başlatılan intikam saldırısının kararı dün yapılan MGK toplantısında, savcının Saray'daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye etmeye çalışıyor. HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek" denildi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da gözaltılara ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu bir intikam operasyonudur. Yargı uzun süredir olduğu gibi iktidarın sopasını kullanmaktadır. 6-8 Ekim olaylarını sorumlusu partimiz değildir" dedi.

‘HDP DEFALARCA ARAŞTIRILSIN DEDİ’

TBMM’de çok sayıda Kobani eylemlerinde yaşananlara ilişkin Meclis Araştırması yürütülmesi için araştırma önergesi sunduklarını belirten Sancar, “Fakat bu önergelerin tamamı iktidar partisinin oylarıyla reddedildi. Çünkü hakikat ortaya çıkarsa, adil ve tarafsız bir araştırma ve soruşturma yürütülürse iktidar elindeki bu çirkin propagandayı kaybedecek. Bunun yerine partimize sistemli bir yalan kampanyası yöneltiyor, psikolojik savaş harekatı yürütüyor. Adalet bakanına defalarca sordum, ‘Kobani eylemleriyle ilgili açılmış kaç soruşturma var? Açılmış kaç dava var? Bu davaların durumu nedir?’” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'ndan HDP'ye dayanışma mesajı

Kobani olayları soruşturmasında HDP'lilerin gözaltına alınmasına CHP, DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nden tepkiler geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak dayanışma mesajını iletti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nın HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak dayanışma mesajını ilettiği bildirildi. Görüşmede Sancar, “Bu saldırı esas olarak HDP üzerinden bütün muhalefete yöneliktir. Artan saldırılar ortak mücadeleye olan ihtiyacı ve zarureti bir kez daha ortaya çıkarmıştır" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu ise bu operasyonun siyasi nitelikte olduğuna inandıklarını belirterek, "Muhalefete yönelik bu tür saldırı ve operasyonların, iktidarın her alandaki sıkışmışlığıyla bağlantılı olduğunu" söyledi ve HDP’ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

 ‘OPERASYON SİNDİRME AMAÇLI’

CHP'den ise gözaltılara ilk tepki, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'dan geldi. Tanrıukulu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda gözaltılar için "Saray'a düğün hediyesidir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise "HDP'ye yönelik operasyon sindirme ve gündem değiştirme amaçlı" diye konuştu.

 ‘6 YIL ÖNCE NEREDEYDİNİZ?’

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, operasyonların ardından "Adalete olan güven sarsılmaya devam ediyor" dedi. Aydın "Bu insanlar suçluysa; bu memleketin hakim-savcıları 6 yıl önce neredeydi. Yok değillerse; bugün bu gözaltı kararlarının sebeb-i hikmeti nedir" diye sordu.