65 yaş üstüne yasak, ustalara yasak demek

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 11, 2022 / 17:03

Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü’nün, 65 yaş üstü sanatçılara, konuk oyuncu olarak bile sahneye çıkarılmaması kararı, “Ustalara sahne yasaklandı” tepkisine neden oldu.

Cumhuriyet’ten Öznür Oğraş Çolak, ustalara getirilen yasağa karşı bir yazı kaleme aldı. Sezonun bitmesi bile beklenmeden, 65 yaşını dolduran sanatçılara, “Son oyunun” denilerek temsilin programdan çıkarılmasına bile tanık olunuyor. Çolak, bu duruma karşı kaleme aldığı yazısında özetle şunları kaydediyor:

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ BU
“Yakın zamanda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda “Kontrabas” adlı tek kişilik oyunda rol alan Metin Belgin, 4 Şubat’ta 65 yaşını doldurdu. Belgin hiçbir resmi açıklama yapılmadığını, sadece sözlü olarak artık sahneye çıkamayacağının söylendiğini belirtti. Belgin, ‘Bir kere başka mesleklerle karıştırılmamalı, usta – çırak ilişkisi bu. Bizler ustalar sayesinde bugüne geldik. Ama ben artık çıraklarla bir ilişki kuramayacağım. Dünyada da bunun bir örneği yok. Şunu merak ediyorum: Bundan sonra genç rollerden oluşan oyunlar mı sahnelenecek? Yaşlandıracaklar mı genç oyuncuları?’

TİYATRO SANATINI ÇÖLLEŞTİRECEK
Bir dönem İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü yapan yazar, çevirmen, yönetmen ve oyuncu Nesrin Kazankaya, bu durumun akla ve mantığa aykırı olduğunu söylüyor ve ekliyor: ‘Tiyatro sanatını çölleştirecek bir uygulama. Her alanda olduğu gibi tiyatroda da büyük bir çöküş yaşanıyor.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top