66 liranın sırrı

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 12, 2021 / 08:03

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün; emekli maaşları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Erdoğan, “Biz göreve geldiğimizde emekli maaşlarının 66 liradan başladığını hatırlatmak isterim. Emekli maaşları 66 liraydı” dedi.
66 lira neydi
Erdoğan’ın “66 lira” olarak işaret ettiği aylık, 2002 yılında Bağ-Kur tarım aylığı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2012 yılında “Emekliler için Yaptıklarımız ve İntibak” kitapçığına göre, 2002 yılında ödenen en düşük işçi emekli aylığı 257 lira, en düşük memur emekli aylığı ise 377 liraydı.
‘Emekliler tarihlerinin en iyi gelir seviyesinde’
Erdoğan’ın, “emeklilerimiz bugün tarihlerinin en iyi gelir seviyesine sahiptir” sözleri de dikkati çekti.
Erdoğan’ın 66 lira olarak söylediği, en düşük emekli aylığı olan Bağ-Kur tarım aylığı 1662 TL’ye çıktı.
‘En düşükte’ değişen bir şey yok
Bağ-Kur tarım emeklisine 66 TL aylık verilen, 2002 yılında çeyrek altın, 32.2 liradan satılıyordu. Buna göre, en düşük maaşı alan emekli, o tarihte 2.04 çeyrek altın alabiliyordu. Bugün çeyrek altın 729 lira. Bugün en düşük aylığı alan emekli 2.27 tane çeyrek altın alabiliyor.
Kılıçdaroğlu: 7 çeyrek altından 2 çeyrek altına
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdraroğlu ise ortalama emekli aylıkları üzerinden yaptığı son açıklamada ise AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de, en düşük emekli aylığıyla 7 çeyrek altın alınabilirken bugün 2 çeyrek altın alınabildiğini söyledi.
‘Yüzde 25 geriledi’
DİSK Araştırma Merkezi’nin, Ekim 2020 tarihinde; SGK Sigortalı İstatistikleri ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, 2002 yılında emekli aylığı asgari ücretin yüzde 32 fazlasıydı. 2020’de asgari ücretin altına düştü. 2002-2020 yılları arasında ortalama emekli aylıkları, asgari ücrete göre yüzde 25 geriledi.
Bayram ikramiyesine enflasyon zammı
Erdoğan, aynı konuşmasında; emeklilere Ramazan Bayramı için yapılacak ödemenin Mayıs ayı başında, Kurban Bayramı için yapılacak ödemenin ie Temmuz ayı ortasında gerçekleşeceğini söyledi.
Erdoğan, daha önce 1000’er lira olmasına karar verilen ödemeye enflasyon oranında artış yapılacağını da açıkladı.
3 yıldır uygulansaydı, 1658 lira olacaktı
Kılıçdaroğlu, birkaç gün önce, emeklilere dini bayramlarda verilen ikramiye tutarının artırılmadığını belirterek, “Hesabını yaptık, 2018’den bugüne kadar enflasyon farkı uygulansaydı, emeklinin alacağı ikramiye 1658 lira olacaktı. Bunu yapmıyorsun, ‘Bütçede para yok.’ diyorsun diyelim. O zaman ‘Ramazan ve Kurban Bayramı’nda emeklilere 1500 lira emekli ikramiyesi veriyorum.’ diyeceksin, bu toplumun huzuru, barışı için. Vermesini isterim, vermezse biz vereceğiz.” diye konuştu.

‘Gavurun kılıcını sallayarak…’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, aynı konuşmasında; muhalefeti eleştirirken, “Güya bize muhalefet yapmak adına Türkiye Cumhuriyeti Devleti kimliğine sahip olduğu halde gavurun kılıcını sallayarak üzerimize gelenleri gördükçe de üzülüyoruz” dedi.
Erdoğan, “Proje ürünü olduğu açıkça belli olan şahsiyetlerin konuların, kampanyaların bizim ve ülkemizin dikkatini asıl hedeflerimizden uzaklaştırmak gayesiyle ortaya sürüldüğünün farkındayız” diye konuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top