6’lı masa artık Millet İttifakı

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 27, 2023 / 08:38

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Altılı Masa’nın 11’inci toplantısından sonra yapılan yazılı açıklamada ilk kez Millet İttifakı vurgusu yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM karar almadığı sürece 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde aday olmasının mümkün olmadığına işaret edildi. 13. cumhurbaşkanının “parlamenter sisteme inanmış, temel hak ve özgürlüklerin yanında, demokrasi aşıklarının adayı” olacağı ifade edilen ortak metinde “Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, “Yeter! Söz Milletindir” diyen Millet İttifakı’nın adayı olacaktır” denildi.

ERDOĞAN MECLİS KARARI OLMADAN ADAY OLAMAZ
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde gerçekleşen ve yaklaşık 9 saat süren toplantıdan sonra ortak yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve başıbozuklukla hareket eden bir hükümet tarafından yönetilmektedir. Anayasa ve kanunda tereddüte yer vermeyecek kadar açık düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanı’nın, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır” ifadelerine yer verildi.

Altılı Masa’nın 14 Mayıs’taki seçime hazır olduğu belirtilen açıklamada “Üstünlerin hukuku anlayışıyla hareket eden Cumhur İttifakı değil, hukukun üstünlüğüne inanan Millet İttifakı kazanacaktır. Tek adam düzenini sandıkta değiştirmek için hodri meydan diyoruz!” denildi.

BAŞÖRTÜSÜNDEN SİYASİ RANT HESABI
Açıklamada Cumhur İttifakı’nın başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifinin başörtülü kadınların “dini inancını” sorgulayan şekilde kaleme alındığı, değişiklik önergesinin ise reddedildiği vurgulanarak “Bu, Cumhur İttifakı’nın kadınların başörtüsü hakkını siyasi istismar ve ranta dönüştürme amacını ortaya koymaktadır” ifadesi kullanıldı.



ORTAK POLİTİKALAR MUTABAKAT METNİ’NDE ANLAŞMA
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devletimiz için beka sorunu haline gelmiştir” denilen açıklamada toplantıda, ülkeyi güçlendirilmiş parlamenter sistemle yönetmeye ilişkin çok somut adımlar atıldığı, Geçiş Sürecinin Yol Haritası’nın tamamlanma aşamasına geldiği, 30 Ocak’ta paylaşılacak Ortak Politikalar Mutabakat Metni konusunda da anlaşma sağlandığı vurgulanarak metinde yer alacak başlıklar “yoksullukla mücadele, kadın hakları, siyasi etik yasası, israfla mücadele, tersine beyin göçü, savunma sanayii, konut ve barınma krizi, sınır politikaları ile uyuşturucuyla mücadele” olarak sıralandı.

ADAY BELİRLEME YÖNTEMİ KONUŞULDU
Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayını nasıl belirleneceğinin de görüşüldüğü belirtilen açıklamada “Altı siyasi partinin istişare, uzlaşı ve halkın tercihlerini yansıtacak şekilde çalıştığını duyurmak isteriz” ifadesi kullanıldı.

KUR’AN’A SALDIRILAR NEFRET SUÇU
İsveç’te ve Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırılara da değinilen metinde bu saldırılar ‘nefret suçu’ olarak tanımlanarak, “Dış dünyada nedense her seçim dönemine denk gelen provokasyonları dikkatle izliyoruz” denildi. Altılı Masa’nın 12. toplantısının Saadet Partisi liderinin ev sahipliğinde, 13 Şubat’ta yapılacağı duyuruldu.


ALTILI MASA LİDERLERİNDEN ORTAK VİDEO: BURADAYIZ!
Altılı Masa liderleri dün İYİ Parti’nin ev sahipliğinde bir araya gelmeden önce ortak video paylaştı. “Milletimiz İçin Buradayız” başlıklı videoda genel başkanların açıklamalarına yer verildi. Genel başkanların açıklamaları kısaca şöyle:

Kemal Kılıçdaroğlu: Mutlaka ülkeye adaleti getireceğiz. Bunun için doğrul milletim diyorum. Asla başını eğme.

Ali Babacan: Alın teriyle, bileğinin gücüyle çalışan kazanacak bu seçimi.

Gültekin Uysal: Dünümüzü çalanlara yarınımızı asla çaldırmayacağız.

Ahmet Davutoğlu: İktidar hırs sahiplerinin lütfuyla değişmez milletin iradesiyle değişir.

Meral Akşener: Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet.

Temel Karamollaoğlu: Umutsuzluğu umutla yok etmeye, yandaşlığı liyakat ile değiştirmeye hazır mısınız?

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top