7 saatlik ilk kadın başbakan

7 saatlik ilk kadın başbakan
İsveç parlamentosunda yapılan oylamada, Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson başbakanlığa seçildi. Ülke tarihindeki ilk kadın başbakan olan Andersson, aynı zamanda en kısa süre başbakan olan siyasetçi de oldu. Andersson,...

İsveç parlamentosunda yapılan oylamada, Sosyal Demokrat Parti lideri Magdalena Andersson başbakanlığa seçildi. Ülke tarihindeki ilk kadın başbakan olan Andersson, aynı zamanda en kısa süre başbakan olan siyasetçi de oldu. Andersson, başbakan seçilmesinden 7 saat sonra istifa ettiğini açıkladı.

Andersson, dün sabah saatlerinde parlamentoda yapılan oylamada güvenoyu alarak İsveç’in ilk kadın başbakanı seçildi. Ardından koalisyon hükümetinin ortağı Yeşiller Partisi, sağ partilerin hazırladığı bütçenin meclisten geçirilmesi üzerine hükümetten çekildiğini duyurdu. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Per Bolund, yaptığı açıklamada, “Sağ partilerin yaptığı bütçe ile ülkeyi yönetmek istemiyoruz ve bu yüzden hükümetten çekilmeyi seçtik” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi’nin hükümetten çekilmesinden sonra Başbakan Andersson, istifa ettiğini açıkladı. Böylece Andersson’un başbakanlığı 7 saat sürdü.

LİDERLİK ETMEK İSTİYORUM
Parlamentodaki bütçe oylamasının ardından istifasını açıklayan Andersson, “Bir parti hükümetten ayrılmayı seçerse koalisyon hükümeti istifa etmelidir. Meclis durumu değişmese de yeniden denenmesi gerekiyor” diye ekledi.
İsveçli politikacı, Parlamento Başkanı Anderas Norlen›e de koalisyon ortağının çekilmesinden sonra tek partili Sosyal Demokrat hükümetine liderlik edebileceğini bildirdi.

AVRUPA’NIN GÜÇLÜ KADINLARI
Euronews’da yer alan habere göre, Finlandiya’da Sanna Marin, Estonya’da Kaja Kallas, Litvanya’da Ingrida Simonyt, Danimarka’da Mette Fredericksen ve Almanya’da görevi bırakmaya hazırlanan Angela Merkel, AB ülkelerinin kadın liderlerini oluşturuyor.

Avrupa Birliği ülkesi olmayan Avrupa ülkeleri arasında da İzlanda, Moldova ve Sırbistan’ın kadın liderleri bulunuyor.