7,3 şiddetindeki depremde 4 kişi öldü, 2 milyon ev elektriksiz

7,3 şiddetindeki depremde 4 kişi öldü, 2 milyon ev elektriksiz
Japonya’da Fukuşima açıklarında meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, 2 milyon evin elektriği kesildi.Kamu yayıncısı NHK, bazı bölgelerde depremin ayakta durulamayacak...

Japonya’da Fukuşima açıklarında meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybetti, 2 milyon evin elektriği kesildi.

Kamu yayıncısı NHK, bazı bölgelerde depremin ayakta durulamayacak kadar titreşime yol açtığını aktardı.

Ülkenin kuzeydoğu sahillerinin bir kısmı için kısa süreli olarak bir metre yüksekliğinde tsunami uyarısı yapıldı. Deprem yerel saatle 23.36’da, Türkiye saatiyle 17.36’da, 60 kilometre derinlikte meydana geldi.

Enerji şirketi TEPCO, elektriği kesilen hanelerin 700 bininin başkent Tokyo’da olduğunu söyledi.

Japonya nükleer denetleme kurumu, 11 yıl önce 9,1 büyüklüğündeki deprem sonucu bir nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima nükleer santralinin durumunun da kontrol edildiğini ve bir sorun tespit edilmediğini duyurdu.

11 Mart 2011’de gerçekleşen 9,0 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami yaklaşık 18 bin 500 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

YA İSTANBUL'DA OLSAYDI?

Bu denli büyük bir depremde can kaybının sınırlı olması Japonya’nın nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu bilmesi ve buna uygun yapıları inşa etmesi ile mümkün oldu. Türkiye de tıpkı Japonya gibi bir deprem ülkesi ancak yapılar Japonya’daki kadar sağlam değil. 2020 Ekim’inde İzmir’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde bile 117 kişi hayatını kaybetmişti. Uzmanlara göre İstanbul’da daha şiddetli bir deprem beklentisi var ve hala çarpık yapılaşmaya köklü bir çözüm bulunabilmiş değil ve 700 bin binanın yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor.