75 yıllık heykele tepki gösteriyorlar

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 13, 2022 / 12:49

Malatya’da bulunan Atatürk Anıtı’nda çıplak genç heykelinden rahatsız olan çevreler, heykelin kaldırılması için yaptıkları başvurudan sonuç alamadı.

Malatya Kanalboyu Caddesi’nde, Orduevi ile İsmet Paşa (Hürriyet) Parkı arasında bulunan Atatürk Anıtı’ndaki ‘çıplak genç’ heykeline karşı dinci çevreler bir kez daha harekete geçti.

Cumhuriyet’in haberine göre, 1947 yılında heykeltıraşlar Nejat Sirel ve Hakkı Atamulu tarafından yapılan heykelden rahatsız olan bir grup avukat, heykelin kaldırılması için Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvurdu. Heykelin “halkın ahlaki değerlerine zıt” olduğunu öne süren grup, başvurusuna istediği yanıtı alamadı.

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü dilekçeye, “Bahse konu Atatürk Anıtı ile ilgili iş ve işlemler Koruma Kurulu izni doğrultusunda yapılabileceğinden Müdürlüğümüz tarafından yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır” yanıtı verildi.

ŞORT GİYDİRİLSİN ÇAĞRISI
Yaklaşık 75 yıllık anıttaki heykelden rahatsız olan kimi çevreler, eserdeki çıplaklığı ortadan kaldırmak için birçok kez formül arayışına gitmişti. 2018 yılında Malatya Türk Ocakları Başkanı Nadir Günata ‘heykele şort giydirilsin’ çağrısı yapmıştı.

HEYKELİN HİKAYESİ
1945-46 yıllarında Malatya’ya bir İsmet İnönü, bir de Atatürk anıtı yapılması için bağış kampanyası düzenlenmişti. Kampanya kapsamında toplanan 290 bin liranın 160 bin lirası Vilayet Konağı’nın önündeki İnönü heykeline, 130 bin lirası da Atatürk Anıtı’na harcanmıştı. Anıtta yer alan Atatürk, genç atlet ve aralarında bulunan Türk bayrağı; Atatürk’ün en değerli mirası olan milli egemenliği Türk gençlerine emanet ettiğini sembolize ediyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top