77 ilden 2.000 sporcuyu satranç buluşturdu

77 ilden 2.000 sporcuyu satranç buluşturdu
Avrupa’nın en çok katılımlı, Türkiye’nin en büyük spor organizasyonlarından biri olan Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası, 2 binin üzerinde sporcunun katılımıyla Antalya’da düzenleniyor.Türkiye Satranç Federasyonu...

Avrupa’nın en çok katılımlı, Türkiye’nin en büyük spor organizasyonlarından biri olan Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası, 2 binin üzerinde sporcunun katılımıyla Antalya’da düzenleniyor.

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası, Serik ilçesi Belek turizm merkezinde bulunan beş yıldızlı otelde başladı.

Turnuvanın açılış konuşmasını Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay ve Antalya Valisi Ersin yazıcı yaptı.

Başkan Gülkız Tülay, konuşmasında şunları söyledi: “Avrupa’nın en yüksek katılımlı, ülkemizin en büyük spor organizasyonlarından biri olan “2022 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonaları”na, yıllardır heyecanı artarak devam eden büyük spor şölenine hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz! Bu yıl Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonaları’mızı pandemi koşullarına uygun önlemler ve tedbirlerle gerçekleştiriyoruz.

Değerli Konuklar,  

Dönemin zorluğuna rağmen, nasıl büyük bir aile olduğumuzu bu salonda hepimiz daha iyi görebiliyoruz. 2 binin civarında sporcumuz ve 6 bine yakın katılımcımız var. Büyük satranç ailesinin gücünü bu rakamlar gösterse de, biz biliyoruz ki ülkenin dört tarafında yüreği satrançla çarpan, bu spora gönül vermiş binlerce satranç sevdalımız var.  Salona bakıyorum, bu büyük aileyi temsil edenlere bakıyorum, ne büyük onur, ne büyük gurur.

Satranç Ailemizin Kıymetli Üyeleri

2020 yılından bu yana tüm dünyada pandeminin zorlukları ile mücadele ediyoruz. Bizler satranç ailesi olarak bu zorlu dönemde bu sporun ruhunu içimizde hissederek, dönemin koşullarına uygun turnuvalarla, şampiyonalarla ilerledik. Birlikten güç doğar, dedik, bu dönemin en aktif spor dallarından biri olduk. Ama en önemlisi bu sporda bir olmanın, paylaşmanın adı olduk.  Pandemi döneminde hayat dururken, evlerimizden dışarı adım atamazken, satranç sporunu tüm Türkiye ile buluşturmayı başardık. Online dünyada, rekor katılımlı turnuvalar düzenlerken, birçok ulusal ve uluslararası organizasyonu yüz yüze hayata geçirdik.  Satranç sporu; her koşulda, her zorlukta, sürdürülebilir bir spor oldu. Pandeminin zor koşullarını avantaja çevirdik. “Türkiye Satranç Öğrensin” dedik, Tüm Türkiye’ye satranç öğretecek projeler geliştirdik.

Büyük hedeflerin peşinde koşanlar asla yorulmazlar. Biz de durmadan yola devam ediyoruz. Yeni bir heyecanla, büyük hedeflerle yola çıkan yönetimimiz, özveri ile çalışan profesyonel ekibimizle gerçekten çok çalışıyoruz.  Organizasyonlarımızın çoğunu “yüz yüze gerçekleştirerek” tüm Anadolu’ya yaymaya devam ediyoruz. Antalya’dan Konya’ya, Kırşehir’den Mersin’e ülkemizin dört bir yanında ulusal ve uluslararası organizasyonları gerçekleştiriyoruz.  Bu vesileyle Türkiye Kupası’nı da bu yıl ilk defa Sakarya’da gerçekleştireceğimizin müjdesini vermek istiyorum. Katkı sağlayan herkese de teşekkür ediyorum.

Değerli konuklar,

Ne büyük mutluluk ve onur ki; tüm dünyada, organizasyon kalitesi ve kabiliyeti ile satranç otoriteleri tarafından takdir edilen, her organizasyonu tüm dünyada ses getiren bir Türkiye Satranç Federasyonu var! Ve artık herkes biliyor bunu.  Dünya Satranç Federasyonu ve Avrupa Satranç Birliği, ulusal ve uluslararası organizasyonlarımızdaki kalitemizi tüm satranç dünyasına örnek gösteriyor. Türk satrancı pek çok projesiyle dünyada takdir edilen bir konumda. Federasyonumuz bugün, yine bir ilki başardı. Pandemi koşullarının zorluğuna rağmen; 6 ay içerisinde iki kez üst üste Türkiye Yaş Grupları Satranç Şampiyonlarını hayata geçirdik.

Değerli Konuklar;

Sporcularımız burada yer almak, bu muhteşem atmosferde mücadele etmek ve milli takım havuzumuza ilk adımı atmak için, zorlu bir mücadele verdiler. 81 ilimizde aylarca süren müsabakalar gerçekleştirildi. Yurt genelinde 7-18 yaş arası 15 bine yakın sporcumuz il dereceleri yapmak için kıyasıya yarıştılar. İl elemeleri sonucunda 2 binin üstünde sporcumuz işte burada, bu büyük şampiyonada bir araya geldi.  Satranç sporunda uzun ve disiplini, zorlu bir yolculuğun ilk adımlarını atan çok sayıda sporcumuz var şu an. Burada elde ettiğiniz dereceler ile Milli Takım Havuzuna girecek; ülkemizin gururu olacak çok sayıda genç sporcumuz var.

Değerli Velilerimiz;

Bu sporun en büyük gücü sizlersiniz.  Sizin azminiz, sizin sevginiz bu sporu hep daha güçlü yapacak.  Çocuklarımızın bu heyecanına ortak olmak için yaptığınız sayısız fedakârlığın farkındayız. Biliyoruz ki; sizler onlardan daha da heyecanlı daha da isteklisiniz.  Çocuklarımızı satranç sporunun ışığı ile buluşturmak, sevdirmek için emeğiniz, gayretiniz çok büyük. Hakkınız ödenmez. Bu spor, sizin özverilerinizle de büyüyor. Alt yapıdan yetişen bu harika gençlerin en büyük desteği sizlersiniz.  Bu şampiyona, sporcularımız için hem sportif başarıların hem de hayatları boyunca unutulamayacak sayısız anının, tecrübenin, yeni dostlukların,  yeni arkadaşlıkların da adı olacak.  Satranç sporunun kazanımları, ömürleri boyunca onların aydınlık yolu olacak. Turnuvada sonuç ne olursa olsun, onlar bizim en büyük değerimiz, geleceğimizin teminatı. Sizi ve çocuklarınızı, tebrik ediyor, satranç yolculuğunuzun başarılarla ve mutluluklarla dolu olmasını diliyorum. Özellikle belirtmek istediğim bir husus var; burada olan, bu şampiyonaya katılan herkesin için rahat olsun… Konya’da olduğu gibi “Önce Sağlık” diyerek tüm sağlık tedbirlerini hassasiyetle uygulayacağız. Sporcularımızın müsabakalarını gerçekleştirecekleri salonlar ferah ve havadar. Pandemi koşullarının gerektirdiği her türlü önlemi alıyoruz. Beraber bu kurallara uyarsak yine başarırız, buna inanıyoruz.  Ve sloganımız da aynı; “Maskemizi takıyoruz, mesafemizi koruyoruz ve hamlemizi yapıyoruz”…

Sevgili Sporcularımız; Biz biliyoruz ki geleceğin büyük şampiyonları tutkulu, büyük hayalleri olan, hedefleri için durmadan dinlemeden sizler gibi çalışan genç sporcularımız arasından çıkacak.  Geleceğin büyük ustaları, Türkiye’yi gururlandıran şampiyonlarımız bu turnuvada yarışan sporcularımız arasından yükselecek. Hamleleriniz doğru, yolunuz açık olsun sevgili sporcularımız.  Bu şampiyonada yine beraber çok büyük güzelliklere imza atılacak. Sporcularımız, velilerimiz, antrenörlerimiz ve tüm katılımcılarımız ile yürekten inanıyoruz ki güzel bir şampiyona sürecine imza atacağız. Bu büyük şampiyonada, bu spor şöleninde en başta bizlere her zaman destek olan ve satranç sporumuzun gelişiminde büyük katkıları olan Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, değerli sponsorlarımız; Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankasına, Arzum Elektrikli Ev Aletlerine, Güriş Holding’e teşekkür ederim.  Şampiyonada bizi yalnız bırakmayan Sayın Valimize, Sayın Kaymakamıza, Sayın Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi sunarım.  Ayrıca bu şampiyonanın gerçekleşmesinde büyük emekleri olan çalışma arkadaşlarıma, sporcularımıza, velilerimize, il temsilcilerimize, antrenörlerimize, hakemlerimize, kulüp başkanlarımıza şahsım ve Yönetim Kurulu adına teşekkürlerimi sunarım.  Bu büyük satranç heyecanı için artık hepimiz hazırız. Sağlıkla, başarıyla, huzurla, çekişmeli, harika hamlelerle dolu, centilmence bir şampiyona diliyorum.”

VALİ YAZICI’DAN TEŞEKKÜR
Vali Yazıcı da satranç sporcularına bu sporu tercih ettikleri için, ailelere de çocuklarını destekledikleri için teşekkür ederken satrançtan asla vazgeçmemelerini satranca hayatlarında mutlaka yer vermelerini istedi.

2 BİN 34 SPORCU YARIŞIYOR
Şampiyonada, küçükler 7-12 yaş aralığında 1410, Yıldızlar kategorisinde 13-18 yaş aralığında 624 olmak üzere, toplam 2 bin 34 sporcu mücadele ediyor. Her yaş kategorisinde ilk 3’e giren sporcular, 2022 yılı Kasım ayında Türkiye’de düzenlenmesi planlanan Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nda davet edilecek, ayrıca bu sporcular milli takım havuzuna da alınacak.