78. ALTIN KÜRE ÖDÜLLERİNE KADINLAR DAMGA VURACAK MI !

Bu yıl 78. kez verilecek olan Altın Küre Ödülleri’nde “En İyi Yönetmen” kategorisinde kadın yönetmenler Emerald Fennell (Promising Young Woman), Regina King (One Night in Miami) ve Chloé Zhao (Nomadland) erkek adaylarla başabaş dikkat çeken bir yarış içindeler...

Amerika, büyüklüğü ve gücü nispetinde, sinemanın gelişmesinde ve bir sanat olmasında öncü ülkelerin başında gelir. Popüler algı bağlamında öne çıkan film ödüllerine de sahip olan Amerika’da, Oscar olarak da bilinen Akademi Ödülleri, küresel ölçekte öne çıkan bir niteliğe sahiptir. Oscar Ödüllerinin açıklanma tarihi yaklaştıkça, pek çok ülke medyasında da haber olur ve adaylar açıklandığında ise heyecan doruk noktasına ulaşır.

Dilimizde “Çarşamba’nın gelişi Salı’dan belli olur” diye bir deyiş vardır. Bu bağlamda Altın Küre Ödülleri de (Golden Globes Awards) dilimizin inceliği bağlamında Salı’yı, Oscar Ödülleri ise Çarşamba’yı temsil ediyor. Altın Küre Ödülleri, Hollywood Yabancı Basın Birliği (Hollywood Foreign Press Association) tarafından 1944 yılından bu yana verilmekte... Sinema filmleri ve televizyon dizilerinin ödüllendirildiği Altın Küre Ödülleri için, Oscar’ın habercisi denilir.

ALTIN KÜRE ADAYLARI AÇIKLANDI

Geçtiğimiz günlerde Altın Küre adayları açıklandı. 78. Altın Küre Ödül Töreni, tarihinde ilk kez dijital olarak yapılacak. Ödüller 28 Şubat’ta verilecek ve dördüncü kez Amerikalı yazar, oyuncu ve komedyen Tina Fey ve Amerikalı oyuncu Amy Meredith Poehler tarafından sunulacak.

Bu yılki ödüllerde yönetmenliğini David Fincher’ın yaptığı Mank, film kategorisinde 6 dalda en fazla adaylık elde etti. Netflix’te gösterime giren “Mank”, Orson Welles’in kült filmi Yurttaş Kane’in (Citizen Kane-1941) senaryo yazım sürecini ve yazdığı senaryoyla “En İyi Orijinal Senaryo” ödülünü Orson Welles ile paylaşan Herman J Mankiewicz’in, filmin senaryosunu yazma sürecinde yaşamından bir kesiti anlatıyor.

Televizyon dizileri kategorisinde ise “The Crown” 6 dalda en fazla adaylık elde ederek dikkati çekiyor. Halen Kraliçe olarak Birleşik Krallık tahtında oturan Kraliçe Elizabeth dönemini ve onun aile ilişkilerini de objektif bir bakış açısıyla anlatan The Crown; 20.Yüzyılın ikinci yarısının önemli olaylarını da yansıtan bir televizyon dizisi olarak, gerek başarılı mekan kullanımı, gerek başarılı dönem canlandırmaları, gerekse de başarılı oyunculuk performansları ve gerçekçi şekilde tasvir edilen tarihsel karakterleri yansıtma başarısıyla öne çıkıyor....

KADIN ADAYLAR DİKKATİ ÇEKİYOR

Bu yıl yetmişsekisinci kez verilecek olan Altın Küre Ödülleri’nde, “En İyi Yönetmen” kategorisinde kadın yönetmenler Emerald Fennell (Promising Young Woman), Regina King (One Night in Miami) ve Chloé Zhao (Nomadland), erkek adaylarla başabaş bir yarışla dikkati çekiyorlar.

             Emerald Fennell                Regina King                   Chloe Zhao

78. Altın Küre Ödüllerinde aday kategorileri ve adayları da okuyucularımıza anımsatalım: Drama Dalında En İyi Film Adayları: Nomadland, The Father, Mank, The Trial of the Chicago 7, Promising Young Woman; Müzikal/Komedi Dalında En İyi Film adayları: Hamilton, Borat Subsequent Moviefilm, Music, Palm Springs, The Prom, En İyi Yabancı Film adayları: Minari,  Another Round,  La Llorona, The Life Ahead, Two of Us; En İyi Animasyon Film adayları: Onward, The Croods: A New Ege, Over the Moon, Soul, Wolfwalkers; Drama Dalında En İyi Kadın Oyuncu adayları: Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom), Frances McDormand (Nomadland), Carey Mulligan (Promising Young Woman),Vanessa Kirby (Pieces of a Woman),  Andra Day (The United States vs. Billie Holiday); Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu adayları : Anthony Hopkins (The Father),  Riz Ahmed (Sound of Metal), Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom), Gary Oldman (Mank), Tahar Rahim (The Mauritanian); Müzikal/Komedi Dalında En İyi TV dizisi adayları: Schitt’s Creek, Ted Lasso, The Great, The Flight Attendant, Emily in Paris; Drama Dalında En İyi TV dizisi adayları: Ratched, The Crown, Lovecraft Country,The Mandalorian, Ozark; En İyi Yönetmen adayları: Chloé Zhao (Nomadland), Regina King (One Night in Miami), David Fincher (Mank), Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7), Emerald Fennell (Promising Young Woman); En İyi Senaryo adayları: Emerald Fennell ( Promising Young Woman), Jack Fincher (Mank), Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7), Florian Zeller, Christopher Hampton (The Father), Chloe Zhao (Nomadland).

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi