8 Mart klasiği: Taksim kapalı

Son Güncellenme Tarihi: Mart 9, 2023 / 08:37

8 Mart Dünya kadınlar günü dolayısıyla her yıl Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü, bu sene de Beyoğlu Kaymakamlığınca “toplumsal huzur ve barışın bozulabileceği” gerekçesiyle yasaklandı. Taksim’e yapılan çağrı nedeniyle tüm sokaklar polis bariyerleriyle kapatıldı. Kararı tanımayanlar Beyoğlu sokaklarında toplandı. Taksim’e yürümek isteyen kadınlara ise polis müdahale etti.



İstanbul’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 21›incisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için kadınlar, Cihangir Katlı Otoparkı önünde bir araya geldi. Gazete Duvar’ın haberine göre, kadınların yürüyüş yapacağı güzergaha ek polis takviyesi yapıldı. Cihangir Caddesi’nde iki aşamalı bariyer kuran polisler kadınları ablukaya aldı.

Kadınlar “Sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Tayyip kaç kaç kadınlar geliyor”, “Jin, jiyan, azadi” (Kadın, yaşam, özgürlük), “Yaşasın kadın dayanışması”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Katil devlet hesap verecek” ve “Hükümet istifa” sloganları attı.

Saat 21:00 itibariyle 21. Feminist Gece Yürüyüşü Basın Açıklaması yayınladı. Türkçe, Kürtçe ve Arapça yayınlanan ve “Hayatlarımız değil, patriyarka yıkılsın diye feminist isyandayız” denildi. Açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:



“HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ”
“Her yıl olduğu gibi burada el ele, yan yana bir aradayız; erkek devlete, homofobiye, transfobiye, ırkçılığa, emek sömürüsüne, patriyarkal kapitalizmin yıkımına karşı buradayız. Sırtımızı ranta değil birbirimize yaslayarak, erkek egemen sistemin yarattığı her türlü şiddete karşı birlikte isyan ederek, dayanışarak, direnerek ve yaşamlarımızı adaletten, eşitlikten yana kurmak için buradayız. Mücadelemizden, hayatlarımızdan, birbirimizden, feminist bir dünya kurma tahayyülümüzden vazgeçmiyoruz. Öfkeliyiz, yastayız, buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz.”

BİBER GAZLI MÜDAHALE, ANKA MUHABİRİNE GÖZALTI
Açıklama okunduktan sonra kadınlar Taksim Meydanı’na doğru yürümek istedi. Demir bariyer ve kalkanlarıyla sokağı kapatan polis kadınlara biber gazı sıkarak müdahalede bulundu, çok sayıda kadın gözaltına alındı. Polis, bu sırada görüntü almaya çalışan ANKA muhabiri Gaye Şeyma Can’a da müdahale etti. Basın mensubu olduğunu belirterek itiraz etmesine rağmen Gaye Şeyma Can, ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Bir süre gözaltı aracında tutulan Can, daha sonra serbest bırakıldı.


Kılıçdaroğlu: Gelecek sene 8 Mart, meydanlarda coşkuyla kutlanacak

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, “Gelecek sene 8 Mart, meydanlarda coşkuyla kutlanacak. Kadınlar kazanacak. Tüm kadınların 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü kutlarım” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top