801 milyon dolarlık çöplük

801 milyon dolarlık çöplük
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Melih Gökçek döneminde 801 milyon dolara yapılan Ankapark’ın kapılarını basına açtı.Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süredir mahkemelik olduğu işletmeciden 18 Temmuz’da...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Melih Gökçek döneminde 801 milyon dolara yapılan Ankapark’ın kapılarını basına açtı.

Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süredir mahkemelik olduğu işletmeciden 18 Temmuz’da devraldığı Ankapark’ın yıpranmış görüntüleri dikkat çekti. Basına parkın son durumuyla ilgili bilgi veren Mansur Yavaş, ‘’Burada şimdi ne yapabiliriz? Bunu Ankara halkına soracağız. Yarından itibaren bunu kamuoyuna açacağız’’ dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye eski Başkanı Melih Gökçek’in 2013 yılında inşaatına başladığı Ankapark, o günden bu yana sürekli tartışmaların odağında yer aldı. Atatürk Orman Çiftliği Arazisinde yer alan ve defalarca mahkemelik olan proje, Danıştay ve İdare mahkemelerinin birçok yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam etti. Mahkeme kararlarını, küçük imar plan değişiklikleri yaparak by-pass eden Melih Gökçek tüm itirazlara rağmen inşaatı sürdürdü.


METRO VE ALTYAPI YERİNE GÖSTERİŞ PROJESİ
Kamuoyunda Ankapark’la ilgili tartışmalar iki noktada yoğunlaştı. Birincisi proje için seçilen alanın Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yer alması. Meslek odaları ve sivil toplum örgütleri Atatürk’ün mirası olan arazinin amacı dışında ve imar planlarına aykırı şekilde kullanılmasına tepki göstererek defalarca yargıya başvurdu.

Tartışmanın ikinci boyutu ise, projenin maliyetiyle ilgili oldu. Büyük altyapı sorunları yaşayan ve her yağmurda yolları göle dönen Ankara’da, Büyükşehir Belediyesinin böyle büyük bir kaynağı lunapark projesine ayırması çok eleştirildi. 25 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Melih Gökçek’in en çok eleştirildiği bir diğer konu da yeterli metro yatırımı yapmamasıydı. Bu şartlarda yaklaşık 800 milyon dolarlık bir kaynağın Ankapark gibi gösteriş projesine ayrılması, Mansur Yavaş tarafından da sürekli eleştirildi.

KİRACI FİRMADAN 4 YILDA GERİ ALINABİLDİ
Ankapark 2018 yılında GBM-Çelik Ortak Girişim Grubuna 26 yıllığına kiralanmıştı. İşletmeye 2019 yılında haciz geldi ve elektrikleri kesildi. Park, 2020 Yılı Şubat ayında da tamamen kapandı. Parkın tahliye edilmesi ve kendisine teslim edilmesi için dava açan Büyükşehir Belediyesi, uzun bir hukuk mücadelesinin sonunda, 18 Temmuz’da Ankapark’ı teslim aldı.

ANKARALILAR KARAR VERECEK
Bu sürede oldukça yıpranan ve yeniden açılması için önemli bir kaynak ayrılması gereken Ankapark’ın kaderi ne olacak? Mansur Yavaş, ‘’Para onların, karar da onların’’ diyerek bunu Ankaralılara soracaklarını söyledi.

Dün Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesaplarından da parkın son görüntüleri yayınlandı. Oldukça yıpranmış ve zarar görmüş olan parkın yeniden açılabilmesi için önemli bir kaynak gerektiği görüldü.

Bu görüntülere yorum yapan vatandaşların bir bölümü Gökçek dönemine tepki göstererek parkın kaldırılmasını talep etti. Yorum yapan vatandaşların bir kısmı da yapılmış olan projenin eksikliklerinin giderilerek tekrar hizmete açılmasını Mansur Yavaş’tan istedi.