9 günde üç kez zam geldi, etin kilosu 200 lirayı geçti

9 günde üç kez zam geldi, etin kilosu 200 lirayı geçti
Kırmızı et fiyatlarına yılbaşından bu yana üç kez zam gelmesiyle en ucuz etin kilosu 200 TL’nin üzerine çıktı. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, Et ve Süt Kurumu’nun et ithal edeceği bilgisini...

Kırmızı et fiyatlarına yılbaşından bu yana üç kez zam gelmesiyle en ucuz etin kilosu 200 TL’nin üzerine çıktı. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, Et ve Süt Kurumu’nun et ithal edeceği bilgisini verdi. Art arda yapılan zamlarla İstanbul’daki kasaplarda et fiyatı kıymada 200 liraya, kuşbaşında 220 liraya, kuzu kemikli ette 200 liraya ve kuzu kemiksiz ette 315 liraya kadar çıktı.

Ekonomi gazetesinin internet sitesi ekonomim.com’da yer alan Mehmet Hanifi Güler’in haberine göre son bir haftada ete toplamda yüzde 15 zam geldi. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi “İstanbul’da kuzu karkas etin fiyatı 135 ile 140 liraya dayandı. Dana karkas 130 lira civarında ve zamlar devam ediyor. Son gelen zamlarla beraber kuzu eti toptan satışı 105 liradan 140 liraya ulaştı. Dana eti ise 98 lira iken şu anda 130 liraya yükseldi” dedi.

ESK’nin Balkanlar’dan et ithalatı yapmaya başlayacağını söyleyen Tüfekçi “Canlı hayvan şu an geliyor ama kesim için de hayvan getirilecek. ESK anlaşmalarını yaptı ve bu ay içinde karkas et getirmeyi planlıyor. Fakat ESK’nın nasıl bir satış politikası olacak bilemiyoruz” diye konuştu.

“FİYATLARDA ARTIŞ DEVAM EDECEK”
ESK’in şu anda kasaplara et vermediğini belirten Tüfekçi, “Mevcut fiyat artışı piyasada bir arz-talep meselesinden kaynaklanıyor ve talep fazla olduğu için yükseliyor. Fiyatların durması ve düşmesi için üretim maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Girdi maliyetleri düşmedikçe et fiyatlarında artış devam edecek” ifadelerini kullandı.

Tüfekçi, tüketicilerin eskisi gibi et tüketmediğini ve satışların yüzde 50 düştüğünü vurgulayarak, “Yine 2 yıl önce elektrik faturası 700 lira gelirken, şu anda 12 bin lirayı buluyor. Elektrik faturası kirayı geçmiş durumda. 180 ila 200 liraya aldığımız streç, şu anda 700 liraya yükselmiş bulunuyor. Kasım ayında İstanbul’da 38 kasabın kapanışına imza attım. Yeni açılanların sayısı ise 14 oldu. Aralık ayı sayılarını daha yayınlamadık” açıklamasında bulundu.