9 kişi yaşamını yitirdi Patlamanın nedeni ihmal mi?

9 kişi yaşamını yitirdi Patlamanın nedeni ihmal mi?
Gaziantep'te SANKO Üniversitesi'ne bağlı Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde Covid-19 yoğun bakım ünitesinde oksijen tüpü patlaması sonucu yangın çıktı. En az 9 kişinin hayatını kaybettiği yangında Sağlık Bakanlığı’nın...

Gaziantep'te SANKO Üniversitesi'ne bağlı Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde Covid-19 yoğun bakım ünitesinde oksijen tüpü patlaması sonucu yangın çıktı. En az 9 kişinin hayatını kaybettiği yangında Sağlık Bakanlığı’nın ihmali olduğu öne sürüldü.

Dün sabah saatlerinde meydana gelen olayla ilgili konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, müfettiş görevlendirildiğini ve yangının yüksek akımlı oksijen vermek üzere kullanılan bir cihazdan kaynaklandığını söyledi.

Gaziantep Valisi Davut Gül de savcılığın soruşturma başlattığını, otopsinin devam ettiğini söyledi. Gül, "Olayın oluş şekli görünüşte teknik cihazlardan çıkan yangın olarak görülüyor. İleriki süreçte soruşturmalar neticesinde ortaya çıkacak” diye konuştu.

Sözcü’nün haberine göre ise olay, Sağlık Bakanlığı’nın ihmali nedeniyle meydana geldi. Covid hastalarının tedavisinde kullanılan oksijen terapi cihazlarının yangın çıkardığı yönünde çok sayıda hastaneden Sağlık Bakanlığı’na bildirim yapıldığı, ancak cihazların kullanımına devam edildiği öne sürüldü.

Uzman hekimlerin verdiği bilgilere göre, bakanlık hastalara oksijen akımını artıran cihazları hastanelere gönderdi. Aşırı yüklenme nedeniyle hastanelerde ilave oksijen ve enerji ihtiyacı doğdu; ancak cihazlar yüksek akım nedeniyle sık sık yanmaya ve yangına neden olmaya başladı.

FİRMA VE BAKANLIK YETKİLİLERİ ARAŞTIRILMALI

Sağlık Bakanlığı da Gaziantep'teki patlamadan bir gün önce tüm hastanelere yazı gönderdi, cihazların yangına neden olduğunu bildirdi. Yangınların önlenmesi için eğitime ağırlık verilmesini istedi. Uzmanlara göre, kalite sorunu yaşanan cihazları ithal eden firmalar ile cihazları satın alan Sağlık Bakanlığı yetkililerinin araştırılması gerekiyor.