9 YILDAN SONRA İLK!

9 YILDAN SONRA İLK!
2021 MotoGP Şampiyonası’nın beşinci yarışının yapıldığı Fransa Gp’de kazanan Ducati pilotu Jack Miller oldu. İkinciliği Pramac Racing pilotu Johann Zarco alırken, podyumun son basamağını Monster Energy Yamaha MotoGP pilotu...

2021 MotoGP Şampiyonası’nın beşinci yarışının yapıldığı Fransa Gp’de kazanan Ducati pilotu Jack Miller oldu. İkinciliği Pramac Racing pilotu Johann Zarco alırken, podyumun son basamağını Monster Energy Yamaha MotoGP pilotu Fabio Quartararo kapattı.


Şimdiye kadar Fransa’da hiçbir Fransız pilot yarış kazanamamıştı. Bu seri devam etti ancak podyumun son iki basamağını Fransız pilotlar almayı başardı. Miller ise bu galibiyetiyle 2012’den bu yana üst üste iki kez yarış kazanan ilk Avustralyalı pilot oldu.
Yarışa üçüncü sıradan başlayan Miller iyi bir çıkış yaptı. Üçüncü turda yağmur başladı ve pitte ikinci motosikletler hazırlanmaya başlandı. Dördüncü turda yağmur bayrakları çıktı ve pilotlar pite girerek yağmur lastikli motosikletlerini aldılar. Pit öncesi Miller dengesini kaybederek çakıl havuzuna girdi ve zaman kaybetti. Pite girdiğinde de hız limitlerine uymayarak iki kez uzun tur cezası aldı. Bu cezayla Miller ortalama 6 saniye kaybetmiş oldu. Bu kadar zaman kaybına rağmen ikinci olarak devam etti ve müthiş bir performansla 12. turda Quartararo’yu geçerek liderliğini yarış sonuna kadar taşıdı. Fransa Gp’yi kazanarak art arda ikinci zaferini de aldı.
İkinci olan Zarco startın kaybedeniydi. İyi bir çıkış yapamadı ve orta sıralara kadar geriledi. Pitten sonra iyi bir dönüş yaptı ve önce 15. turda Takaaki Nakagami’yi geçerek üçüncü oldu. Daha sonra Quartararo’nun pitte motosikletini yanlış yere bırakmasından dolayı aldığı uzun tur ceza avantajını da kullanarak bitime 6 tur kala vatandaşından ikinciliği aldı.
Quartararo da birinci sıradan başladığı yarışı üçüncü bitirdi. Onun bu sonucu almasında ilk neden kuşkusuz yağışlı hava idi. Yarış öncesi yaptığı açıklamada da yağış olduğu takdirde ilk sıralarda tutunmanın kolay olmayacağı söylemişti. İkincisi ise yumuşak ön yağmur lastik seçimi olabilir. Yarışın yarısı bittiğinde pist kurumaya başladı ve yağmur lastikleri dezavantaja dönüştü. Yumuşak hamur seçince de yarışı üçüncülükle bitirmesi Fransa’da onun için iyi bir sonuç oldu.
Ducati Lenovo Team pilotu Francesco Bagnaia ise takım arkadaşı Miller gibi uzun tur cezası almasına rağmen iyi bir tempo yakaladı ve yarışı dördüncülükle bitirdi.
Yağmurlu havalarda iyi bir iş çıkarmasıyla bilinen ve sıralama turlarında da iyi bir performans sergileyen Tech 3 KTM Factory Racing pilotu Danilo Petrucci Fransa’dan beşinciliği alarak ayrılan isim oldu.
Marq Marquez’in kardeşi Alex Marquez bu yılki en iyi sonucu elde ederek altıncı oldu. Nakagami yedinci, Mark Marquez’in takım arkadaşı Pol Espargaro sekizinci, Iker Lecuona dokuzuncu ve Quartararo’nun takım arkadaşı Maveric Vinales onuncu oldu. Yine bu seneki en iyi sonucunu alan Valentino Rossi 11. olurken, kardeşi Luca Marini 12. oldu.
Puan almayı başaran son isimler ise Brad Binder, Enea Bastianini ve Tito Rabat oldular.
Geçen seneki kazasının ardından yaşadığı sakatlıktan dolayı uzun süre yarışamayan Mark Marquez, bu sezona da pek iyi başlayamamıştı. Yağışlı havalardaki başarısı ile bilinen Marquez yarışın başında iyi bir start aldı ve pit öncesi altıncılıktan dördüncülüğe de yükselmişti. Pitten lider çıkan efsane pilotun bu başarısı uzun sürmedi ve çakıl havuzuna sürüklendi. Kalkıp yarışa devam etti ancak ikinci kez yine düşerek yarış dışı kaldı ve Fransa’dan puansız ayrıldı.
Fransa’dan mutsuz ayrılan diğer isimler ise Suzuki pilotları Alex Rins ve Joan Mir oldular. İki pilot da yaptıkları kaza sonucu yarışa veda etmek zorunda kaldılar.
Sezonun 6. yarışı olan İtalya GP, 30 Mayıs’ta Mugello’da gerçekleştirilecek.