922 KİŞİ DAHA POZİTİF ÇIKTI

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 11, 2020 / 07:18

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 922 kişiye Kovid-19 tanısı konulduğunu, 17 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam vaka sayısının 173 bin 36 ve can kaybının 4 bin 746 olduğunu, 2 bin 241 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısının 146 bin 839’a ulaştığını bildirdi. Toplam test sayısı 2 milyon 451 bin 700, vaka sayısı 173 bin 36, vefat sayısı 4 bin 746 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 631, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 280, iyileşen hasta sayısı 146 bin 839 oldu.

Koca, normalleşme kararları ve seyahat yasağının kaldırılmasının ardından vaka sayısının yüzde 60’ı bulduğu İstanbul’da ve İzmir’de vakaların azaldığını, 1 Haziran’dan sonra Anadolu’da kısmi bir artışın yaşandığını açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi’nde Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Koca, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artış var yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vakalarında kısmi bir artış olduğunu söylerken, “Buralarda genel bir artıştan öte kültürel, sosyal, nişan ve düğün gibi etkinliklerde artışın daha fazla olduğunu görüyoruz” dedi. Ankara’da ve Konya’da da geçen günlerde vaka artışının olduğunu ancak bugün azalma meydana geldiğini söyleyen Koca, İstanbul ve İzmir’de vaka sayılarının azaldığını söyledi.
ARTIŞ GENEL DEĞİL
Bazı bölgelerde vaka sayısında artış olduğunu belirten Bakan Koca, bu artışın genel olmadığını, sosyal etkinlikler vasıtasıyla olduğunu aktardı. Koca, “Diyarbakır’da son 3-4 gündür yükseliş içinde. Burada da genel bir artıştan öte kültürel, sosyal, nişan ve düğün gibi etkinliklerde artışın daha fazla olduğunu görüyoruz. Buralarda özellikle filyasyon çalışmalarını yoğunlaştırmış durumdayız” ifadesini kullandı.
Bakan Koca’nın konuşmasında ön plana çıkan açıklamaları şöyle:
MASKe, MESAFE, TEMİZLİK
“Cumhurbaşkanımız önlemlerin ve yeni durumun değerlendirilmesi sonucu alınan kararları açıkladı. Bu açıklamada üzerinde durulan şart Koronavirüs musibetinin kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, mesafe, temizlik ilkeleri çerçevesinde düzenlememiz şartıdır.”
YÜZDE 7.5’A DÜŞTÜ
“65 yaş üstü büyüklerimiz haftanın her günü sabah 10 ile akşam 8 arasında dışarı çıkabilecektir. Bu grubun evde kalmasının sebebi Covid-19’a karşı ciddi bir dezavantaja sahip olmalarıdır. Kısıtın kalkmış olmasının anlamı dezavantajın ortadan kalkmış olması değildir. 65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15,7’si bu yaş grubundandı. Yasaktan sonra bu oran yüzde 7,5’e düştü. Bu yaş grubunda hastalığa yakalanma oranı yüzde 50 oranında azalmıştır. Bu bilgiler akılda tutulmalı.

‘YENİ VAKALARDA YAŞ ORTALAMASI 36’

Vefatlarda yaş ortalamasının 71 olduğunu söyleyen Bakan Koca şu ifadeleri kullandı: “Yaş ortalaması yeni vakalarda 36, vefatlarda 71. Biz Türkiye olarak 65 yaş üstü kısıtlamadan son derece büyük fayda gördüğümüzü söylemek istiyorum. Halen 65 yaş üstü ve kronik hastalıklara özel önem vermiş olmamızın elde ettiği başarıyı DSÖ yeni fark ediyor. Maske kullanımının tanımlamasında ilk defa 65 yaş üstü ve kronik hastalar için kullanılması şeklinde kullanmaya başladı.”

YASAĞI BİZ DEĞİL HÜKÜMET KOYDU

Geçtiğimiz hafta ‘Yasak düşünmüyoruz’ dediği halde sokağa çıkma yasağının açıklanmasını ertesi gün de Erdoğan tarafından yasağın kaldırılmasını Bakan Koca şu ifadelerle değerlendirdi: “Ben daha önce söylemiştim. Hafta sonu bu anlamdaki karar hükümetimizin bir kararıydı. Özellikle bu çerçevede Bilim Kurulu’muzun söylediğim şekliyle gündemine gelmemişti. Bilim Kurulu’nda genel olarak hareket serbestliğinin gerekli olduğunu söylemişti. Dolayısıyla bu çerçevede Cumhurbaşkanı’mızın toplumdaki genel beklenti doğrultusunda yaptığı açıklamayı hepimiz görmüş olduk. Alınan bir kararın hangi sebeplerle alınmışlığı da görülmüş oldu. Daha önce alınan karar hükümet kararıydı, sonra da toplumdaki beklentiler doğrultusunda Cumhurbaşkanı’mız hepimize açıklamıştı.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top