Enflasyon “faiz”i değiştirtmedi

Enflasyon “faiz”i değiştirtmedi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını açıkladı. Yabancı ekonomistlerin beklentilerinin aksine faizde indirime gitmeyen banka, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'te sabit bıraktı. Türk ekonomistler...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını açıkladı. Yabancı ekonomistlerin beklentilerinin aksine faizde indirime gitmeyen banka, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'te sabit bıraktı. Türk ekonomistler ise, Merkez’in faizde değişikliğe gitmemesinde “yüksek enflasyon” oranlarının etkili olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın altıncı toplantısında bir araya geldi. İndirim beklentilerine rağmen faizde değişikliğe gitmeyen TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'te sabit bıraktı.

EKONOMİSTLER İNDİRİM BEKLİYORDU

Salgın sürecinde 2,5 baz puan faiz indiren, bundan önceki son dokuz toplantıda da 15,75 puan faiz indirimi kararı alan Merkez Bankası’ndan yabancı ekonomistler, politika faizinde 50 baz puan indirime gitmesini öngörüyordu. Türkiye’deki ekonomistlerin tahmini ise 25 baz puan indirime gidileceği yönündeydi.

Yapılan açıklamada salgın nedeniyle küresel büyümedeki zayıflamanın ikinci çeyrekte derinleştiği, normalleşmeyle birlikte kısmi bir toparlanma gözlendiği ifade edildi.

Duyuruda şu ifadelere yer verildi:

‘TEMKİNLİ DURUŞ DEVAM ETTİRİLMELİ’

“Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı ve yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.”

KUTU KUTU KUTU

‘Demek ki yaklaşan cismin ebadını görmüşler’

Türk ekonomistler, Merkez Bankası’nın faizde değişikliğe gitmemesinin nedeni olarak enflasyonun yüksek olmasını gösterdi. Uğur Gürses, “O kadar gaza basmışız ki enflasyon fena geliyor, duralım' kararı” yorumunu yaparken, “Atilla Yeşilada, “Hükümet'e tebriklerimi sunarım, demek ki yaklaşan cismin ebadı ve türünü görmüşler” ifadelerini kullandı. Emre Alkin ise, “Merkez Bankası’nı cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Faizler bu ay değişmedi, sanıyorum enflasyonla alakalı endişeler azalana kadar da bu şekilde devam edeceğiz” dedi.