AB, acil durum yetkileri istedi

AB, acil durum yetkileri istedi
Avrupa Birliği (AB), Covid-19 salgını döneminde yaşanan tedarik sorunlarının tekrar etmemesi için acil durumlarda iç sınırların kapatılmasını önleme ve şirketlerin üretimlerini belirleme gibi çeşitli yetkiler istedi.AB Komisyonu,...

Avrupa Birliği (AB), Covid-19 salgını döneminde yaşanan tedarik sorunlarının tekrar etmemesi için acil durumlarda iç sınırların kapatılmasını önleme ve şirketlerin üretimlerini belirleme gibi çeşitli yetkiler istedi.

AB Komisyonu, gelecekteki yaşanabilecek acil durumlarda malların, hizmetlerin ve kişilerin serbest dolaşımını, temel ürün ve hizmetlerin bulunmasını sağlamayı amaçlayan yeni “Tek Pazar Acil Durum Enstrümanı” adlı krizi yönetim çerçevesi teklifini açıkladı. Buna göre, AB Tek Pazarı için yeni bir kriz yönetim sistemi belirlenecek.

AB pazarını izlemek, farklı risk seviyelerini belirlemek ve uygun yanıtı koordine etmek için birkaç aşamadan oluşan yeni bir mekanizma kurulacak. Mekanizmada, “beklenmedik durum”, “teyakkuz” ve “acil durum” seviyeleri olacak.

Beklenmedik durum seviyesinde, Komisyon ve üye ülkeler krize hazırlığı artırmak için iletişim ağı kuracak ve birlikte çalışacak.

Ciddi bir tehdit tespit edildiğinde, Komisyon teyakkuz seviyesini etkinleştirebilecek.

Önemli ürünlerde stratejik rezervler oluşturulacak. Geniş kapsamlı etkisi olan bir kriz durumunda ise AB Konseyi acil durum ilan edilebilecek. Acil durumda, AB pazarında serbest dolaşımın kesintiye uğramaması sağlanacak.

Teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayı gerekiyor.