AB, Arnavutluk ve Makedonya’ya kapısını araladı

AB, Arnavutluk ve Makedonya’ya kapısını araladı
Avrupa Birliği (AB), Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile tam üyelik müzakerelerine başladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski’yi tebrik etti....

Avrupa Birliği (AB), Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile tam üyelik müzakerelerine başladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski’yi tebrik etti. Von der Leyen iki lidere hitaben, “Vatandaşlarınız bunu çok uzun süredir bekliyor, bu uğurda çok çaba sarf ediyordu. Hak ettiklerini aldılar” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, iki ülkenin 27 üyeli AB’ye katılması uzun yıllar alacak bir müzakere sürecine bağlı ancak müzakerelerin resmen başlamış olması önemli bir dönüm noktası olarak nitelendiriliyor.

GENİŞ AİLEYE KATILIYORUZ
Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski, “17 yılın ardından müzakerelere nihayet resmen başlıyor olmamız büyük bir memnuniyet kaynağı. Yavaş da olsa emin adımlarla geniş Avrupa ailesine biz de katılıyoruz” dedi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da müzakere sürecinin uzun sürebileceğinin altını çizdi. Rama, “Bunun sonun başlangıcı olmadığını biliyoruz. Daha sadece başlangıcın sonuna geldik” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise müzakerelerin başlıyor olmasını önemli bir adım olarak nitelendirdi ve iki ülkenin de Avrupa Birliği ilke ve kriterlerine uyum doğrultusunda son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirtti.