AB Bakanlarından Türkiye’ye acil çağrı “Ayasofya kararını tersine çevirin”

AB Bakanlarından Türkiye’ye acil çağrı “Ayasofya kararını tersine çevirin”
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin Ayasofya'yı Camiye çeviren kararını kınarken, kararın acilen gözden geçirilerek, tersine çevrilmesi çağrısı yaptı.AB dışişleri bakanları, Doğu Akdeniz/Libya gerilimi nedeniyle...

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin Ayasofya'yı Camiye çeviren kararını kınarken, kararın acilen gözden geçirilerek, tersine çevrilmesi çağrısı yaptı.

AB dışişleri bakanları, Doğu Akdeniz/Libya gerilimi nedeniyle Fransa’nın talep ettiği Türkiye konulu toplantı için Brüksel’de bir araya geldi. Ayasofya kararının da konuşulduğu toplantının ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell  bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye konulu toplantı için Borrell, “Önemli bir mesele de Ayasofya’ydı. AB Dış İlişkiler Konseyi, Türkiye’nin bu kadar simgesel bir anıtı yeniden camiye dönüştürme kararını kınamaktadır. Bu karar kaçınılmaz olarak güvensizliği körükleyecek, dini topluluklar arasında yeniden bölünmeyi teşvik edecek ve bizim diyalog ve işbirliği çabalarımıza zarar verecektir” dedi.

Borrel, dışişleri bakanlarının ‘Türkiye’nin kararı acilen gözden geçirmesi ve tersine çevirmesi için çağrı yapma fikrini desteklediklerini’ duyurdu.

Türkiye hakkında ‘uzun ve ilginç’ bir tartışma gerçekleştiğini aktaran Borrell, “Dışişleri Bakanları, benim onlara Yüksek Temsilci olarak sunduğum sonuçları kabul etti ve bunlar gelecekteki ilişkileri belirleyecek” dedi. Bu çerçevede Türkiye’nin önemli bir ortak olduğunu tekrar vurguladıklarını söyleyen Borrell, “Türkiye ile ilişkilerimizi AB değerleri ve çıkarlarıyla uyumlu olarak geliştirmek ve güçlendirmek istiyoruz” diye ekledi.