AB, Bosna Hersek’e adaylık statüsü veriyor

AB, Bosna Hersek’e adaylık statüsü veriyor
Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanları, Bosna Hersek’e adaylık statüsü verilmesi konusunda anlaştı. AB bakanlarının dün aldığı kararın, yarın düzenlenecek AB zirvesinde liderler tarafından da onaylanmasına...

Avrupa Birliği’nin (AB) Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanları, Bosna Hersek’e adaylık statüsü verilmesi konusunda anlaştı. 

AB bakanlarının dün aldığı kararın, yarın düzenlenecek AB zirvesinde liderler tarafından da onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu karar, Bosna Hersek için uzun bir katılım sürecinin ilk adımı niteliğinde olacak.

Avrupa Komisyonu ekim ayında üye devletlere, siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya olan 3,5 milyon nüfuslu Balkan ülkesine adaylık statüsü verilmesini tavsiye etmişti.

AB’nin Arnavutluk’un başkenti Tiran’da geçen hafta yaptığı AB-Balkan ülkeleri zirvesinde Saraybosna’nın adaylığına yeşil ışık yakılacağı kesinlik kazanmıştı.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Oliver Varhelyi, Bosna Hersek yöneticilerine “bu tarihi fırsattan en iyi şekilde yararlanmaları” ve yapılan tavsiyeleri hızla hayata geçirmeleri” çağrısında bulundu. Varhelyi, Bosna-Hersek ile katılım müzakerelerinin başlayabilmesi için tavsiyede bulunulan 14 öncelikli alanda reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

SIRADA KOSOVA VAR
Kosova Başbakanı Albin Kurti, bu hafta Avrupa Birliği’ne üyelik için başvuracaklarını açıkladı. Kurti, “AB bir barış evi ve bizim ülkemizin doğal olarak ait olduğu ev burası” dedi. 

Kurti, “Bir hafta önce Tiran’daki ortak bildiride AB, üyelik sürecini hızlandırma çağrısında bulundu. Bu çerçevede müracaatımız, AB’nin 2003 yılındaki zirvede bölgeye verdiği üyelik sözüne bir cevap ve Tiran zirvesindeki davete doğrudan icabettir” ifadelerini kullandı.