AB gaz tasarrufuna başladı

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 10, 2022 / 12:26

Rusya’nın gaz vanalarını kapatması ya da kısması ve gaz teslimatlarında yaşanan ciddi düşüşler nedeniyle enerji krizi yaşayan AB üyesi ülkeler, gazda tasarruf uygulamasına başladı.

AB üyeleri, temmuz ayı sonunda, uzun tartışmaların ardından, “tüketimlerini gönüllü olarak azaltan” bir anlaşmaya imza attı. AB Enerji Bakanları, 26 Temmuz’daki olağanüstü toplantısında bu metin üzerinde anlaşmaya vardı.

VOA’dan Arzu Çakır’ın haberine göre, önceki gün AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanan AB Gaz Tasarrufu Anlaşması, dün bu sabah itibariyle yürürlüğe girdi.

Anlaşmayla, her AB üyesi ülkenin, 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasında, gaz tüketimini aynı dönemde son beş yılın ortalamasına kıyasla en az yüzde 15
oranında azaltmak için “mümkün olan her önlemi alması” öngörülüyor.

Önümüzdeki kış yaşanması muhtemel «ciddi bir kıtlık riski» karşısında, Avrupa Konseyi, Komisyonun önerisi üzerine, bir «alarm durumu» ilan edebilecek. Anlaşma ile kurulan mekanizma, yüzde 15’lik indirimi «bağlayıcı» kılacak, ancak bu hedef her ülkenin gerçeklerine, özellikle de tasarruf edilen gaz miktarlarını, ihtiyacı olan ülkelere ihraç etme kapasitelerine uyarlanacak.

Bu nedenle bir dizi istisna getiren anlaşmaya göre, her ülke “Ulusal acil durum planını” kendi ekonomik koşullarına uygun olarak, en geç 31 Ekim 2022’ye kadar güncelleyecek.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top