AB ve NATO’dan ortak tehditlere karşı işbirliği

AB ve NATO’dan ortak tehditlere karşı işbirliği
NATO ile Avrupa Birliği (AB) arasında Rusya ve Çin’e karşı işbirliğinin artırılması, Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi, iki taraf arasındaki işbirliğinin bir sonraki seviyeye taşınması amacıyla ortak bildiri imzalandı.Ortak...

NATO ile Avrupa Birliği (AB) arasında Rusya ve Çin’e karşı işbirliğinin artırılması, Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi, iki taraf arasındaki işbirliğinin bir sonraki seviyeye taşınması amacıyla ortak bildiri imzalandı.

Ortak bildiriyi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, NATO karargahında düzenlenen törenle imzaladı.

Daha önce 2016 ve 2018’de imzalanan bildirilerin temelinde hazırlanan yeni metinde NATO-AB işbirliğinin ortak değerler üzerine kurulu olduğu, bugün Avrupa-Atlantik bölgesinde son yılların en büyük tehdidiyle karşı karşıya olunduğu, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği belirtildi.

“Rusya’nın savaşı Avrupa’da ve dünyada güvenlik ve istikrarı baltalamaktadır” denilen bildiride, Rusya’nın saldırganlığı en kuvvetli şekilde kınandı.

BİLDİRİDE ÇİN DE YER ALDI
Otoriter aktörlerin NATO ve AB’nin çıkarlarına sınama oluşturduğu kaydedilen bildiride, “Artan stratejik rekabet döneminde yaşıyoruz. Çin’in artan iddiası ve politikaları ele almamız gereken sınamalar ortaya koyuyor” ifadesi yer aldı.

Bildiride, Avrupa’daki kırılgan ve istikrarsız durumun stratejik rakiplere, terör örgütlerine uygun zemin hazırladığı belirtildi. Böyle bir dönemde ABD ile bağların öneminin vurgulandığı bildiride, Avrupa-Atlantik bölgesinde toplu savunmanın temelini NATO’nun oluşturduğuna işaret edildi ve “daha güçlü bir Avrupa savunmasının” öneminin kabul edildiği, bunun NATO ile tamamlayıcı olması gerektiği ifade edildi.

Bildiride, “Karşılaştığımız güvenlik tehditleri ve sınamalar kapsam ve büyüklük olarak geliştiği için ortaklığımızı uzun vadeli işbirliğimiz temelinde bir sonraki seviyeye taşıyacağız.” ifadesine yer verildi.

İşbirliğinin artırılacağı alanlar özellikle jeostratejik rekabet, dayanıklılık konuları, kritik altyapıların korunması, yükselen yıkıcı teknolojiler, uzay, iklim değişiminin güvenlik etkileri ile dış müdahaleler ve bilgi manipülasyonları şeklinde sıralandı.

İmza töreninden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB ve NATO’nun, artan jeostratejik rekabet karşısında ortaklıklarını üst seviyeye taşımaya kararlı olduklarını bildirdi.

Von der Leyen de, “Bu 20 yıllık ortaklığı ve işbirliğini derinleştirmeliyiz çünkü Avrupa güvenliği tehdit altındadır. Bu durum İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği arzusunda yansıtılmıştır. İki ülkenin NATO’ya katılmalarını sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.

Rusya’ya askeri destek veren ülkelere ve Kremlin’e baskıyı artıracaklarını dile getiren von der Leyen, Belarus’a ve İran’a bu kapsamda yaptırımları genişleteceklerini bildirdi.