ABD Bağdadi’den sonra IŞİD lideri Kureyşi’yi de öldürdü

ABD Bağdadi’den sonra IŞİD lideri Kureyşi’yi de öldürdü
Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin halefi Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, ABD’nin düzenlediği operasyon sırasında kendisini patlatarak intihar etti. Kureyşi de selefi Bağdadi gibi aynı yerde...

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin halefi Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, ABD’nin düzenlediği operasyon sırasında kendisini patlatarak intihar etti. Kureyşi de selefi Bağdadi gibi aynı yerde aynı sonla karşılaştı. Kureyşi’nin öldüğünü ABD Başkanı Joe Biden açıkladı. Operasyonda 6’sı çocuk en az 13 sivilin öldüğü bildirildi.

ABD Özel Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeybatısında Türkiye sınırına yakın bir bölgede terör gruplarına karşı bir operasyon düzenledi. Suriye’nin kuzeybatısında Atmeh kasabasındaki grupların, Suriye hükümet güçleriyle girdikleri çatışmalarda sivil kayıplar olduğu haber veriliyordu. Bölgeye ABD askerlerinin düzenlediği operasyonda, El Kaide bağlantılı cihatçı grupların hedef alındığı belirtildi.

İLK AÇIKLAMA PENTAGON’DAN
Voice of America’nın haberine göre, ilk açıklamayı yapan Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, “ABD Merkez Komutanlığı idaresindeki özel kuvvetler Suriye’nin kuzeybatısında terör karşıtı bir operasyon düzenledi. Görev başarıyla tamamlandı. ABD kuvvetlerinden herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı” dedi.

Görgü tanıklarından biri, çatışmada çok sayıda kişinin öldüğünü, çatışmanın hedefindeki çok katlı binalardan birinden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 12 kişinin cansız bedenlerinin çıkarıldığını gördüğünü söyledi. Bölgede yaşayanlar ayrıca Atmeh kasabası yakınlarına çok sayıda helikopter indiğini ve operasyonun başlamasıyla birlikte cihatçıların kaldıkları yer olarak bilinen bir evin yakınlarında büyük bir patlama olduğunu söylediler.

İMHA EDİLEN AMERİKAN HELİKOPTERİNİN ENKAZI
ABD’li bir yetkilinin Amerikan basınına yaptığı açıklamada, operasyona katılan helikopterlerden birinin teknik sorun nedeniyle yere indiğini ve imha edildiğini bildirmesinin ardından ise AA ekibi, söz konusu hava aracı enkazının peşine düştü. AA ekibi, enkaza İdlib’in doğusundaki Afrin ilçesinin Cinderes beldesi yakınlarında ulaşarak görüntüledi. Çekimlerde, helikopterin tamamen parçalandığı ve bazı bölümleri hariç küçük parçalara ayrıldığı görüldü.

BIDEN: KENDİNİ HAVAYA UÇURDU
ABD Başkanı Joe Biden, “Ordumuzun beceri ve cesareti sayesinde, IŞİD lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’yi etkisiz hale getirdik. Tüm Amerikalılar operasyondan güvenli bir şekilde döndüler” açıklamasını yaptı. Bu bilgiyi vermesinden bir süre sonra kameralar önünde açıklama yapan Biden, “IŞİD lideri korkakça kendini havaya uçurmayı seçti” dedi.

Suriye Demokratik Güçleri’nin de operasyonda katkısı olduğunu kaydeden Biden, “Bu operasyon, Amerika’nın, dünyanın neresine saklanmaya çalışırlarsa saklansınlar, terör tehditlerini ortadan kaldırma kapasitesinin ve erişiminin kanıtıdır” dedi.

YAKIN MÜTTEFİK SDG VE PEŞMERGEYE TEŞEKKÜR
Amerikan halkını terör tehditlerinden korumaya kararlı olduğunu ve ülkesini korumak için kararlı adımlar atacağını belirten Biden, “Yakın müttefiklerimiz ve ortaklarımız olan Suriye Demokratik Güçleri, Kürt Peşmergeler dahil olmak üzere Irak Güvenlik Güçleri ile IŞİD üzerindeki baskıyı sürdürmek için Küresel Koalisyon’un 80’den fazla üyesiyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

BAĞDADİ GİBİ İNTİHAR ETTİ
Ebu Bekir el-Bağdadi, Ekim 2019’da Amerikan ordusunun verdiği kod adıyla Kayla Mueller Operasyonu sonucunda Suriye’de aynı bölgede hayatını kaybetmişti. Bağdadi, esir düşeceğini anlayınca üstündeki bomba yüklü yeleği patlatıp intihar etmişti. Kureyşi de kendisine yönelik operasyondan kurtulamayacağını anlayınca Bağdadi gibi kendisini patlatarak ölmeyi seçti.

BAŞINA 10 MİLYON DOLAR ÖDÜL KONULMUŞTU
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2019’da IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürüldüğünü duyurmasının ardından 26 Ekim’de IŞİD, el-Kureyşi’yi terör örgütünün lideri ilan etmişti. O döneme hakkında çok az bilgi edinilen el-Kureyşi’nin eşgali ya da sesi gibi detaylar bilinmiyordu. Fakat o dönemde Trump, el-Kureyşi ile ilgili bilgilere sahip olduklarını iddia etmişti. ABD Adalet için Ödül Programı, el-Kureyşi ile ilgili bilgi verenlere 10 milyon dolara kadar ödül vaad etmişti.