ABD bu defa dost

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 21, 2023 / 08:21

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğinin F-16 alımına şart koşulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen ABD Başkanı Antony Blinken görüştükten sonra ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin F-16 talebi ile ilgili son durumu ele aldıklarını belirtti. Soru üzerine Çavuşoğlu, şunları söyledi:

İSVEÇ’İN ATACAĞI ADIMA BAĞLI
“F-16’lar ile ilgili beklentilerimizi açıkça söyledik. Yönetimin iradesi var. İki ülkenin NATO üyeliğinin F-16 alımına şart koşulması doğru olmaz, ikisi farklı konu. Dolayısıyla ikisini birbirine şart koşmak doğru bir yaklaşım olmaz. Şartlara bağlanarak bizim F-16 almamız söz konusu olmaz. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda kim ne yapacak açıkça belirtilmiştir. Litvanya’daki NATO zirvesi için verdiğiniz takvimde atılacak adımlar, aslında özellikle İsveç’in atacağı adımlara bağlı. İsveç’in somut adım atması konusunda herkesin İsveç’i teşvik etmesi gerekiyor.”

BLINKEN: TAKVİM ÇİZEMİYORUM
Blinken ise Türkiye’nin F-16 talebine ilişkin soruya özetle şu yanıtı verdi:
“Biden yönetimi F-16’ların hem yükseltilmesi hem de yenilenmesi konusunda Türkiye’yi desteklemektedir. F-16 konusunda size bir zaman takvimi çizemiyorum. Aktif olarak bu kongrede temaslardayım hükümet olarak, F-16 paketi konusunda, bunun güncelleştirilmesi paketi konusunda. NATO’nun ortak harekat kabiliyetinin artırılması açısından. Bu ABD’nin çıkarlarına da uyan bir şey.”

ERDOĞAN İLE HAVAALANINDA GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Blinken’i dün Devlet Bahçeli ile deprem bölgesine gitmeden önce Esenboğa Havalimanı Büyük Şeref Salonu’nda kabul etti. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de yer aldı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top