ABD de Rusya da “Gizli” görüşmeyi doğruladı

ABD de Rusya da “Gizli” görüşmeyi doğruladı
ABD ve Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili gizli görüşme yaptıklarına ilişkin haberleri farklı açıklamalarla doğruladı. ABD, Moskova ile temasın ulusal çıkarlar için sürdüğünü açıkladı. Moskova ise görüşmenin sadece esir...

ABD ve Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili gizli görüşme yaptıklarına ilişkin haberleri farklı açıklamalarla doğruladı. ABD, Moskova ile temasın ulusal çıkarlar için sürdüğünü açıkladı. Moskova ise görüşmenin sadece esir takasıyla ilgili olduğunu savundu.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, nükleer savaş tehdidinin arttığı dönemde Rusya ve ABD arasında gizli görüşmeler yapıldığı iddiasını gündeme getirmişti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington ile Moskova arasındaki iletişim kanallarının Ukrayna’daki savaşa karşın açık olmaya devam ettiğini bildirdi. Sullivan, Kremlin ile temasın, ulusal çıkarlar için sürdüğünü söyledi. Sullivan, ABD heyetinin, ‘kimle masaya oturduklarının farkında olduğunu” söyledi. NBC televizyonuna konuşan Sullivan, Rus heyeti ile yapılan özel görüşmede, ABD’nin yanıtının ne olabileceğinin ‘en açık şekilde’ ortaya koyulduğunu da vurguladı.. Sullivan, Moskova ile teması korumanın, bu sorundan etkilenen tüm ülkelerin ulusal çıkarı olduğunu da kaydetti.

GÖRÜŞMELER MAHKUM DEĞİŞİMİ İÇİN
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharov ise “Solovyov Live” radyo programında, ABD ile temasların mahkumların karşılıklı değişimi hususunda devam ettiğini belirtti. Zaharova, “Görüşmeler, ilgili kolluk kuvvetleri ve özel kuvvetler (istihbarat) çizgisinde yürütülüyor. Fakat maalesef aylar boyunca biz ABD’den insanların problemlerinin çözümüne dair hiçbir istek görmedik” dedi. Moskova ve Washington’ın, ihtiyaca neden olan konularda belirli temasları görüştüğünü kaydeden Zaharova, “Bu temaslar farklı kurumlar seviyesinde. Elbette bunların tam teşekküllü iş birliği, karşılıklı etkileşimle hiçbir ilgisi yok” ifadelerini kullandı.