ABD defteri kapadı son uçak da Kâbil’den havalandı

ABD defteri kapadı son uçak da Kâbil’den havalandı
Taliban, ABD’ye bağlı askeri güçlerinin tahliyesi için son uçağın Kabil Havaalanı’ndan kalktığını duyurdu. Son olarak 3 kargo uçağının havalanmasıyla birlikte ABD’nin Afganistan’da 20 yıldan beri süren varlığı...

Taliban, ABD’ye bağlı askeri güçlerinin tahliyesi için son uçağın Kabil Havaalanı’ndan kalktığını duyurdu. Son olarak 3 kargo uçağının havalanmasıyla birlikte ABD’nin Afganistan’da 20 yıldan beri süren varlığı son buldu. Batılı güçlerin terk etmesi ile Afganistan’da yönetim tam anlamıyla Taliban’ın eline geçti.
Newsweek gazetesi editörü Naveed Jamali, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Son uçak havalandı. Savaş sona erdi” ifadelerini kullandı. AP ajansına konuşan bir Taliban kaynağı, bilgiyi doğruladı.
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlandığını açıkladı. McKenzie, Afganistan’ı terk etmeden önce 123 binden fazla sivili tahliye ettiklerini ifade etti. McKenzie, “İsteyen herkesi Afganistan’dan çıkarmadık” dedi.
TALİBAN: KABİL HAVAALANI KONTROLÜMÜZ ALTINDA
El Cezire’ye konuşan Taliban kaynağı, “Kabil Havaalanı, ABD güçlerinin buradan çekilmesinin ardından tamamen kontrolümüz altında” dedi.
BM’DE HAVAALANI ADIMI
BM Güvenlik Konseyi ise ABD, İngiltere ve Fransa’nın sunduğu Kabil havaalanının yeniden açılmasını talep eden 2593 sayılı karar tasarını kabul etti.
Tasarıda, Kabil havaalanın yeniden açılması, güvenliğin sağlanması, ülkeden ayrılmak isteyenlerin hızlı ve güvenli bir şekilde tahliye edilmesinin güvence altına alınması, Afganistan’a gönderilen uluslararası yardımların güvenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gibi maddeler yer aldı.
15 üyeli konseyde yapılan oylamada 13 üye lehte oy verirken BM Güvenlik Konseyi’nin iki daimi üyesi olan Rusya ve Çin ise çekimser kaldı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, karar tasarısı oylanmadan önce konseyin beş daimi üyesi olan ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin’in temsilcileriyle bir toplantı yaptığı belirtildi.