ABD Dışişleri: Kavala açıklaması Viyana Sözleşmesi ile tutarlıdır

ABD Dışişleri: Kavala açıklaması Viyana Sözleşmesi ile tutarlıdır
Osman Kavala hakkında AİHM kararının uygulanması için çağrı yapan 10 ülke büyükelçisine ilişkin krizbir ara formülle aşıldı. ABD Büyükelçiliği çağrıya ilişkin Twitter’dan, Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine atıf...

Osman Kavala hakkında AİHM kararının uygulanması için çağrı yapan 10 ülke büyükelçisine ilişkin kriz
bir ara formülle aşıldı. ABD Büyükelçiliği çağrıya ilişkin Twitter’dan, Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine atıf yapan paylaşımda bulundu ve ‘Türkiye’nin içişlerine karışmama’ ilkesine bağlılığının devam ettiğini duyurdu.

Ankara bu duyuruyu yumuşama fırsatı olarak gördü ama büyükelçiler, ‘Kavala serbest bırakılsın’ çağrısını geri almadılar, çağrıya ilişkin mesajlarını da silmediler. Buna rağmen İletişim Başkanlığı durumu, “Diplomasi zaferi” olarak niteledi. Tam zafer kutlamaları yapılırken ABD Dışişleri Bakanlığı devreye girdi ve ‘geri adım yok’ mesajı verdi:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 ülkenin büyükelçilerine yönelik, “Ülkemizin bağımsızlığına saygı duymayan hiç kimse bu ülkede barınamaz” sözlerinin ‘not edildiğini’ bildirdi. Price, 18 Ekim’de Osman Kavala’ya yönelik açıklamanın Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesiyle tutarlı olduğunu da belirtti.

Biden yönetimi olarak, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarına saygıyı küresel olarak desteklemeye devam edeceklerini belirten Price, “ABD olarak Türkiye ile ortak önceliklerde iş birliği arayışındayız. Herhangi bir anlaşmazlığı gidermek için diyalog kurmaya devam edeceğiz” dedi. Price, büyükelçilerini çekmeyeceklerini de ekledi.