ABD ‘DÜZMECE’ DEDİ, KINADI AB ‘TANIMADI’

ABD ‘DÜZMECE’ DEDİ, KINADI  AB ‘TANIMADI’
Rusya, Ukrayna’nın 4 bölgesini topraklarına kattığını ilan etmesinin ardından ABD ve AB ülkeleriyle birlikte Birleşmiş Milletler ve NATO’dan, “İlhakı tanımıyoruz” açıklaması geldi.ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın...

Rusya, Ukrayna’nın 4 bölgesini topraklarına kattığını ilan etmesinin ardından ABD ve AB ülkeleriyle birlikte Birleşmiş Milletler ve NATO’dan, “İlhakı tanımıyoruz” açıklaması geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’da toprak ilhakı girişimini ABD’nin tanımayacağını söyledi. Biden, “Bu konuda çok açık olmak istiyorum. ABD asla, asla, asla Rusya’nın Ukrayna’nın egemen toprakları üzerindeki iddialarını tanımayacak” dedi.

Rus devlet medyasında paylaşılan belgelerde, iki bölgenin “uluslararası hukuk ve BM Şartı uyarınca bağımsızlığının tanındığı” belirtiliyor. Ancak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, herhangi bir ülkenin topraklarının güç kullanılarak ilhak edilmesinin BM Şartı’na ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Guterres,  bunun “çağdaş dünyada yeri bulunmayan tehlikeli bir gerilim” olduğunu söyledi.

 En sert tepki ve kınama ise Avrupa ülkelerinden yapılan ortak açıklamayla geldi. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, "Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk, Ukrayna'nındır. Avrupa Birliği, bu yasadışı ilhakı hiçbir zaman tanımayacak" denildi.

SAVAŞIN EN YÜKSEK NOKTASINA GELİNDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın 4 bölgesini ilhak etmesine sert tepki göstererek, “Sahte referandumlar yapıldı ve uluslararası hukuk tamamen ihlal edildi. NATO müttefikleri bu toprakların hiçbirini Rusya'nın bir parçası olarak tanımıyor ve tanımayacak” dedi.

Stoltenberg, “Putin bu savaşı başlattı. Bu savaşın sorumlusu Putin olduğu için savaşı bitirmesi gereken de yine Putin olacaktır. Burada bir saldırgan var diğer tarafta ise bu saldırıyla başa çıkmaya çalışan bir ülke var. Çatışma başladığından beri savaşın artık en yüksek noktasına gelindiğini söyleyebiliriz” dedi.