ABD İLE AYASOFYA GERİLİMİ

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 12, 2020 / 07:00

Ayasofya’nın ibadete açılması tartışmalarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konunun uluslararası bir konu olmadığını, ulusal egemenlik konusu olduğunu söyledi.
NTV yayınında konuşan Çavuşoğlu, “Bu, bir egemenlik meselesidir. Kimse Türkiye’deki dini azınlıkların haklarını ya da dini özgürlükleri tartışmaya açmasın. Geçmişte bizde de sorunlar oldu ama son 20 yıldır Türkiye’de farklı dinlere mensup azınlıkların haklarıyla ilgili attığımız adımlar ortada” dedi.
Çavuşoğlu, ABD’nin Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda Ayasofya konusuna atıfta bulunulmasına ilişkin ise “Kimse Türkiye’yi sorgulamasın. Hele hele ABD gibi bir ülkenin bunu sorgulaması gerçekten abesle iştigal, trajikomik. Gerçekten ırkçılık var mı ABD’de, had safhada görüyoruz” diye konuştu.
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da, ABD’nin ‘Dini Özgürlükler Raporu’na tepki gösterdi. Aksoy “Ayasofya ve Kariye, Türkiye Cumhuriyeti’nin mülkiyetindedir ve her türlü tasarruf yetkisi Türkiye’nin iç işlerini ilgilendiren bir konudur. Bu eserlere dair verilmiş ya da verilecek kararlar başka ülkelerin işi olamaz. Rapordaki tüm tutarsızlıkları ve hiçbir mesnedi olmayan maksatlı ifadeleri reddediyor, ABD’yi dini özgürlükler ve insan hakları konusunda kendi iç işlerine yoğunlaşmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top