ABD ile insan hakları gerilimi

ABD ile insan hakları gerilimi
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Hakları Uygulamaları 2020 Ülke Raporları açıklandı. Türkiye raporunda siyasete katılım, ifade özgürlüğü, adil yargılanma hakkı, toplantı ve gösteri özgürlüğü, uzun tutukluluk...

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İnsan Hakları Uygulamaları 2020 Ülke Raporları açıklandı. Türkiye raporunda siyasete katılım, ifade özgürlüğü, adil yargılanma hakkı, toplantı ve gösteri özgürlüğü, uzun tutukluluk süreleri, akademik haklar, kadın veLGBT hakları başta olmak üzere birçok başlıkta geçen yıl yaşananlar yer alıyor.
2018’de Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtikten sonra Türkiye’de “temel hakların kısıtlandığı ve hukukun üstünlüğünden ödün verildiği” belirtilen raporda, 2016 ‘daki 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 60 binden fazla polis, asker ile 125 binden fazla memurun ve yargı çalışanlarının üçte birinden fazlasının görevden alındığı; 90 binden fazla vatandaşın tutuklandığı; 1.500 sivil toplum kuruluşunun kapatıldığı bilgisine yer veriliyor.
HEM GÜVENLİK GÜÇLERİ HEM PKK ‘SİVİL ÖLÜMÜNE YOL AÇIYOR’
Raporda, çoğunlukla Güneydoğu Anadolu bölgesinde PKK ile savaşında güvenlik güçlerinin sivil ölümlere yer açtığı, sivillerin korunması için yeterli önlemlerin alınmadığı ve PKK’nın da saldırılarında sivilleri de hedef aldığı belirtiliyor. Cezaevlerindeki duruma da değinilen raporda, 2020 içinde 49 tutuklu ve hükümlünün hastalık, şiddet ya da intihar sebebiyle (15 kişi) hayatını kaybettiği, hastalıklar arasında Covid-19 olduğu bilgisine yer veriliyor.
CEZAEVLERİNDE KÖTÜ MUAMELE
Kayıplarla ilgili bilgilere de yer veren rapor, şubat ayında Ankara Barosu’nun, gözaltına alındığı belirtilen yedi kişinin kaybolmasıyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatıyor. “Altı kişinin cezaevinde terör suçlamasıyla tutulduğunu, birinin işkence gördüğüne dair şikayette bulunduğunu ancak savcılığın bu şikayeti incelemeyi reddettiği” yazılan rapor, yedinci kişinin nerede olduğunun ise hâlâ bilinmediğini belirtiyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ASILSIZ İDDİALAR VE ÖNYARGILI YORUMLAR VAR

Dışişleri Bakanlığı, İnsan Hakları Raporu’na tepki gösteren bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Hazırlanan Türkiye İnsan Hakları Raporu’nun, bu yıl da kaynağı belirsiz iddialar temelinde, objektiflikten uzak bir şekilde kaleme alındığı ve ülkemize yönelik asılsız iddialar ve önyargılı yorumlar içerdiği görülmektedir” denildi. Açıklamada, “Suriye’deki terörle mücadele harekatlarımız bağlamındaki iddialar kabul edilemezdir. Ülkemizin, insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik iradesi tamdır” ifadelerine yer verildi.