ABD ile Türkiye arasında antisemitizm gerilimi

ABD ile Türkiye  arasında antisemitizm gerilimi
ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olayları için soykırım demesinin Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerde yarattığı kriz sıcaklığını korurken iki ülke arasında şimdi de antisemtizm (Yahudi düşmanlığı) tartışması çıktı.Cumhurbaşkanı...

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olayları için soykırım demesinin Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerde yarattığı kriz sıcaklığını korurken iki ülke arasında şimdi de antisemtizm (Yahudi düşmanlığı) tartışması çıktı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Gazze saldırıları karşısında İsrail’in yanında yer aldığı gerekçesiyle Biden’a yönelik, “Kanlı ellerinizle tarih yazıyorsunuz” sözleri, yeni krizin tetikleyicisi oldu.
ABD’DEN TEPKİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Erdoğan’ın “Yahudi halkına karşı düşmanca” ifadeler kullandığını savunarak, “menfur” olarak nitelediği bu söylemi güçlü bir şekilde kınadıklarını duyurdu. Price, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve diğer Türk liderleri şiddeti daha fazla kışkırtabilecek sözlerden kaçınmaya çağırıyoruz. Antisemitist dilin hiçbir yerde yeri yok. ABD, tüm biçimleriyle antisemitizmle mücadele etme konusunda kararlığa sahip” dedi.
TÜRKİYE’DEN ANINDA KARŞILIK
Price’ın sözlerine, başta Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Dışişleri Bakanlığı olmak üzere çok sayıda tepki açıklamasıyla karşılık verildi.
Çelik, “Cumhurbaşkanımızı antisemitizmle suçlamak mantıksız ve doğru olmayan bir yaklaşımdır. Bu Cumhurbaşkanımız hakkında söylenmiş bir yalandır” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Cumhurbaşkanımızın haklı duruşuna mesnetsiz ithamlar ile karşılık vermek yerine ABD’yi Filistin konusundaki adil olmayan tutumunu muhasebe etmeye davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.