ABD Kongresi’nde Türkiye atışması: Zor bir müttefik

ABD Kongresi’nde Türkiye atışması: Zor bir müttefik
ABD Kongresi, Türkiye atışmasına sahne oldu. Bir senatör Batı karşıtı dış politika hamleleri ve antidemokratik icraatlar sayıp “Böyle bir ülkeye ne dersiniz” diye sordu, Dışişleri B Antony Blinken, “Zor müttefik...

ABD Kongresi, Türkiye atışmasına sahne oldu. Bir senatör Batı karşıtı dış politika hamleleri ve antidemokratik icraatlar sayıp “Böyle bir ülkeye ne dersiniz” diye sordu, Dışişleri B Antony Blinken, “Zor müttefik derim” diye yanıt verdi.

VOA Türkçe’nin haberine göre dünkü oturumda Türkiye’ye olası F-16 savaş uçaklarının satışı konuşuldu. Blinken, Türkiye’ye yeni F-16 savaş uçağı ve mevcut F-16 filosu için modernizasyon kiti satışını NATO için önemine dikkat çekerek savundu. Bakan, NATO müttefikleri olarak Yunanistan ve Türkiye’nin ittifak içinde faaliyet gösterebilmesi için gerekli ekipmanı sağlaması gerektiğini söyledi. Blinken, devamında şunları kaydetti: 

TÜRKİYE NATO VE İTTİFAK İÇİN ÖNEMLİ

“Türkiye’nin geliştirilmiş F-16’ları ve modernizasyon kitlerini alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu NATO ve ittifak için önemli. Aynı zamanda müttefikler arasında, yani Türkiye ile Yunanistan arasında var olan gerilimin giderilmesi ve bu iki ülkenin durumu gerginleştirecek eylem ve söylemlerde bulunmamaları için de çalışıyoruz.”

TÜRKİYE ATIŞMASI

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise Türkiye’ye yönelik eleştirisini şöyle dile getirdi:

“ABD yasasını ihlal ederek Rusya’dan askeri ekipman alan, cezaevinde neredeyse her ülkeye kıyasla daha fazla avukat ve gazeteci bulunan, Rusya’ya yönelik AB liderliğindeki yaptırımlarına katılmayan ama Rusya’ya 100 milyon dolar değerinde ihracat yapan, NATO’nun kritik genişlemesini engelleyen, UNESCO kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ederek kiliseyi camiye çeviren (Ayasofya’yı kastediyor), ABD büyükelçiliğinin yerel çalışanlarını hapse atan bir ülkeye ne dersiniz?”

Blinken soruya, “Sanırım zor bir müttefik derim” yanıtını verdi.

Menendez, “Ben bu ülkeye Türkiye derim” diyerek Türkiye’nin F-16’ları almayı hak etmediğini düşündüğünü söyledi.