ABD senatörlerinden Türkiye’ye yaptırım talebi

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 2, 2021 / 13:31

ABD’de bir grup Demokrat senatör, Türkiye’nin insan hakları sicilini iyileştirmemesi durumunda Ankara’ya yaptırım uygulanmasını içeren, “Türkiye İnsan Haklarını Geliştirme Yasası” yeniden gündeme getirdi.

 Tasarıyı senatörler Edward Markey, Ron Wyden ve Jeff Merkley, önceki gün Senato’da duyurdu. Yasa tasarısının, “Türkiye hükümetinin fikir ve siyasi suçluların tutuklanmasından, gazetecilerin siyasi gayelerle gözaltına alınmasından, sosyal medya aracılığıyla ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından ve uluslararası olarak tanınan diğer insan haklarının ihlallerinden sorumlu bulunan yetkililerine odaklanacağı” ifade edildi. 

Senatörler bu girişim ile Ankara’ya, “Gazeteciler için oluşan kötü iklimi ciddi bir şekilde iyileştirme” ve “Hükümete bir internet sitesini engelleme veya içeriğini kaldırma hakkı veren yasanın kaldırılması veya düzeltilmesi gibi yollarla internetteki ifade özgürlüğüne yapılan baskıyı kaldırma” çağrısında bulunuyor. 

Tasarı, “Türkiye’de hükümetin avukatları, hakimleri ve savcıları ayrım gözetmeden yargılamayı durdurması ve tarafı olduğu uluslararası anlaşmalara uyması gerektiğini” de hatırlatıyor. 

Tasarı, belirtilen adımlar atılmazsa Başkan’ın Türkiye’ye Magnitsky Yasası ve Kaşıkçı Yasağı üzerinden yaptırım uygulamasını öngörüyor.

Senatörler, aynı zamanda tasarının kabul edilmesi durumunda Hazine Bakanlığı’nın finansal kuruluşlara, “Türk hükümetinin insan hakları ihlaline destek verecek yönde” hiçbir hamle yapmaması için direktif vermesini talep ediyorlar.

SON KULLANMA TARİHİ BİTTİ

Tasarıyı hazırlayan senatörlerden Edward J.Markey, “Erdoğan hükümeti sosyal medyayı sansürleyerek, ifade özgürlüğünü kısıtlayarak ve kendisine itiraz edenleri sindirerek muhalefeti susturma kampanyasından sorumlu tutulacak”  dedi. Markey, Twitter paylaşımında,  “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Trump’ın Beyaz Saray’ından aldığı serbest hak ihlalleri kartının geçerlilik tarihi resmen sona erdi. Başkan Biden, Erdoğan hükümetinin hesap vermesi için tüm diplomatik yolları kullanmalı” dedi. 

Tasarı, 2019’da da gündeme getirilmiş ancak Cumhuriyetçi senatörlerin oyuyla genel kurulda reddedilmişti

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top