ABD, Suriye’den de çekilebilir

ABD, Suriye’den de çekilebilir
Gazeteci - yazar Murat Yetkin, “The Washington Post’ın PKK militanlarına ABD Özel Kuvvetleri tarafından askeri eğitim verildiği “tevilli ikrarı” acaba ABD’nin Suriye siyasetinde bir değişikliğe yol açar mı? Bunu iddia etmek...

Gazeteci - yazar Murat Yetkin, “The Washington Post’ın PKK militanlarına ABD Özel Kuvvetleri tarafından askeri eğitim verildiği “tevilli ikrarı” acaba ABD’nin Suriye siyasetinde bir değişikliğe yol açar mı? Bunu iddia etmek için elde yeterli veri yok ama ABD’nin Suriye siyasetini daha uzun süre devam ettiremeyeceği, Vietnam’dan, Irak’tan, Afganistan’dan çekildiği gibi Suriye’den de bir noktada çekilmeye karar vereceği söylenebilir” düşüncesini dile getirdi.

Yetkin yazısında, özetle şunları kaydetti: “ABD yetkililerinin PYD/YPG’yi PKK’dan ayırma siyasetini hala tekrarlıyor olmaları da ilginç. Bunun PKK’yı de Türkiye’yi de etkilemediği açık. Ama Almanya’dan İsveç’e kadar, PKK lobilerinin etkili olduğu Avrupa demokrasilerinde yankı bulduğu ve Türkiye’nin karşı ‘PKK’ya karşıyız, YPG, SDG ayrı’ söylemine malzeme olduğu ortada. Bugün İsveç’in Rusya korkusuyla yaptığı NATO başvurusunda yaşanan sorunlar bunu gösteriyor. Faşist bir politikacının Kuran yakma kışkırtması da üstüne geldi ama İsveç’in NATO başvurusunu buzdolabına kaldırmasının altında Rusya tehdidinden çok PKK’nın İsveç’i karıştırma ihtimalinden çekinmesinin payı da var. Onlar da Türkiye’ye karşı -gerçek hayatta karşılığı olmayan- ‘PKK başka YPG, SDG başka’ söylemine tutunmaya çalışıyor.”