ABD ve AB’den HDP tepkisi

ABD ve AB’den HDP tepkisi
HDP’ye açılan kapatma davası ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği›nden gelen açıklamalarda, dava ile demokrasinin zarar gördüğü uyarısı yapıldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da bir «kınama» mesajı...

HDP’ye açılan kapatma davası ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği›nden gelen açıklamalarda, dava ile demokrasinin zarar gördüğü uyarısı yapıldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı da bir «kınama» mesajı yayımladı.
Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi’nin ortak açıklamasında, HDP’ye kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi kararından son derece endişe duyulduğu kaydedildi.
Almanya’dan gelen ‘kınama’ açıklamasında ise HDP’yi hedef alan baskının, hukukun üstünlüğü ilkesi noktasında şüphe uyandırdığı kaydedildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Demokrasilerde parti kapatmaya en son başvurulabilir. HDP’ye karşı dava, ölçülülük üzerinde ciddi şüphe uyandırıyor” ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Parlamentosu adına yapılan açıklamada ise, “çok sesliliğin bitirilmesine doğru pişmanlık duymadan ilerlendiği” değerlendirmesi yapıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da gelişmelerle ilgili endişelerin yer aldığı bir açıklama yapıldı ve “HDP’yi kapatma girişimlerinin, ülke demokrasisinin altını oyacağı” mesajı verildi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise ülke ya da birlik ismi vermeden yaptığı açıklamada, ülkenin iç meselelerine dışarıdan yapılan müdahaleler eleştirildi ve Anayasa Mahkemesi kararının beklenmesi çağrısı yapıldı.