ABD ve Rusya sözünü tutmadı

ABD ve Rusya sözünü tutmadı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye›deki YPG/PKK saldırılarında Rusya›nın da ABD›nin de sorumluluğunun olduğunu belirterek, "Bu bölgelerden bu teröristlerin temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.Çavuşoğlu,...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye›deki YPG/PKK saldırılarında Rusya›nın da ABD›nin de sorumluluğunun olduğunu belirterek, "Bu bölgelerden bu teröristlerin temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.
Çavuşoğlu, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye ile ilgili sorular üzerine Çavuşoğlu, DEAŞ ve PKK/YPG’ye yönelik Türkiye’nin yaptığı müdahalelerin, Suriye’nin toprak bütünlüğüne de katkı sağladığını savundu. Çavuşoğlu, şunları söyledi:
TÜRKİYE GEREKENİ YAPACAK
“Suriye’de Anayasa Komisyonunun tekrar canlandırılması için özellikle Astana formatında yoğun çaba sarf ediyoruz. 6. tur görüşmeler gelecek hafta Cenevre’de başlayacak. Suriye’nin kuzeyinde YPG/PKK terör örgütü, saldırılarını artırdı. Türkiye olarak bu örgütlere karşı gerekeni yapacak. “ Dört veya beş dışişleri bakanı olarak Afganistan’ı birlikte ziyaret etmeyi kararlaştırdık.”
ABD VE RUSYA İLE MUTABAKATA VARMIŞTIK
Bir gazetecinin, Suriye’ye yeniden bir askeri operasyon düzenlenmesine ilişkin sorusuna Çavuşoğlu, son dönemde Suriye’de Türk güvenlik güçlerine yönelik saldırılar ile Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyinden gerçekleşen saldırıları hatırlatarak yanıt verdi.
YPG/PKK’nın Türkiye’ye roket atma menzilinin yaklaşık 30 kilometre olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Biz Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlattıktan sonra da diğer Suriye’nin kuzey doğu bölgesindeki harekatlarımızda da Amerika ve Rusya’yla bir mutabakata varmıştık. Her iki ülke de bu bölgedeki teröristleri en az 30 kilometre güneye çıkaracaklardı” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Rusya'nın Tel Rıfat ve Münbiç’teki teröristleri bu bölgelerden uzaklaştırması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
“RUSYA ve ABD SÖZÜNDE DURMADI”
“Son yapılan saldırılarda, bu bölgede sivillere ve bize yönelik saldırılarda Rusya’nın da ABD’nin de sorumluluğu var. Çünkü sözlerinde durmadılar. Şimdi bunlar sözlerinde durmadığına göre, bu teröristler burada olduğuna göre ve saldırılarını artırdığına göre bizim de yapmamız gereken, kendi göbeğimizi kendimiz kesmektir. Biz de gerekeni yapacağız, bu bölgelerden bu teröristlerin temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.”
KINIYORSUN DA SEN EĞİTİYOR, SİLAH VERİYORSUN
ABD’nin Suriye’de şehit olan Türk güvenlik güçlerine yönelik taziye açıklamasına da değinen Çavuşoğlu, “Şimdi ABD açıklama yapıyor, müttefikimize Suriye’den gelen saldırıları kınıyoruz diyor. Peki bu silahları kim veriyor bu teröristlere, kim eğitiyor bunları? Sen eğitiyorsun, sen silah veriyorsun. Sonra da göstermelik bir kınama açıklaması yapıyorsun. Burada samimiyetsizlik apaçık ortadadır.” ifadelerini kullandı.