ABD’de amip Çin’de veba

ABD’de amip Çin’de veba
Çin’de sağlık yetkilileri, İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde bir kişide hıyarcıklı veba hastalığının görüldüğünü açıkladı. Ülkedeki sağlık uyarı sistemi bir kademe yükseltildi. Vebanın görüldüğü çobanın...

Çin’de sağlık yetkilileri, İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde bir kişide hıyarcıklı veba hastalığının görüldüğünü açıkladı. Ülkedeki sağlık uyarı sistemi bir kademe yükseltildi. Vebanın görüldüğü çobanın karantinaya alındığı ve durumunun stabil olduğu belirtildi. Bakterilerle yayılan hastalığın ölümcül olmasına rağmen basit antibiyotiklerle tedavi edilebileceği açıklandı.
Ülkede hıyarcıklı veba uyarısı en düşük seviye olan 4’ten, bir üst seviye olan 3’e yükseltildi. 3. seviyede, insanlardan veba taşıyabilecek hayvanların avlanmaması ve yenmemesi talep ediliyor. Hastalığın kaynağı ise henüz bilinmiyor.

2017 VE 2019’DA GÖRÜLMÜŞTÜ

2017’de Madagaskar’da 300’den fazla vaka ortaya çıkmış, Mayıs 2019’da da Moğolistan’da iki kişi hıyarcıklı veba nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bakterinin çiğ yedikleri dağ sıçanından bulaştığı anlaşılmıştı. Moğol kültüründe çiğ dağ sıçanı eti ve böbreğinin sağlığa iyi geldiğine inanılıyor. Dağ sıçanları hıyarcıklı veba taşıyıcısı olarak bilinen bir tür. Ülkede dağ sıçanı avlamak ise yasa dışı.

ABD’de ‘beyin yiyen amip’ tespit edildi

ABD’nin Florida eyaletinde, bir “beyin yiyen amip” vakasına rastlandığı bildirildi. ‘Naegleria fowleri’ ismi verilen hastalığı kaptığı açıklanan hastanın durumu hakkında bilgi verilmezken, o bölgede yaşayanlar uyarıldı. Uzmanlar, beyin yiyen amip’in jeotermal sularda ve iyi klorlanmamış havuz sularında da bulunabileceğini belirtti. Tek hücreli bu amipin beyinde enfeksiyona yol açtığı ve çoğunlukla ölüme sebep olduğu biliniyor. BBC Türkçe’nin haberine göre, çoğunlukla göl ve nehir gibi tatlı sularda bulunan tek hücreli Naegleria fowleri, sadece burun yoluyla bulaşıyor ve insandan insana geçmiyor.
YAZIN DAHA YAYGIN
Enfeksiyonunun Temmuz, Ağustos ve Eylül’de görülmesi olasılığının daha yüksek olduğu belirtildi. Burunlarına Naegleria fowleri kaçan kişilerde yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, boyun tutulması ve baş ağrısı gibi belirtiler görülüyor. Hastalar genellikle bir hafta içinde vefat ediyor. ABD’de ise 2009-2018 yılları arasında 34 vaka kayıtlara geçti.