ABD’de kritik ara seçim

ABD’de kritik ara seçim
ABD’de Başkan Joe Biden ve yönetiminin gelecek dönem politikaları ve belki de bir sonraki başkanlık seçimlerinin akıbeti için kritik önem taşıyan ABD Kongresi ara dönem seçimleri dün yapıldı.Anketler ABD Temsilciler Meclisi’nde...

ABD’de Başkan Joe Biden ve yönetiminin gelecek dönem politikaları ve belki de bir sonraki başkanlık seçimlerinin akıbeti için kritik önem taşıyan ABD Kongresi ara dönem seçimleri dün yapıldı.

Anketler ABD Temsilciler Meclisi’nde Demokratların çoğunluğu kaybedeceğine, Senato’da da Cumhuriyetçilerin en azından 50-50 denkliği yakalayabileceğine işaret ediyor.

Yükselen enflasyon, ufuktaki resesyon ile birlikte suç oranında artış ve göç konuları Cumhuriyetçi adaylara ivme kazandıran faktörler arasında gösteriliyor.

Bloomberg'in analizine göre Cumhuriyetçilerin seçimden galibiyetle ayrılması Biden’ın yeni ekonomik ve finansal şoklar karşısında hareket alanını daraltabilir. Ayrıca Biden yönetiminin Ukrayna’ya koşulsuz desteklerinin karşısına da daha güçlü Kongre muhalefeti çıkabilir.

Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da Cumhuriyetçi çoğunluk, iflastan kaçınmak için ABD borçlanma tavanını artırma görüşmelerinin geçmişe göre daha çetin geçmesine de yol açabilir.

MEHMET ÖZ DE YARIŞTA
Cumhuriyetçilerin Pennsylvania’dan Senato adayı ünlü doktor ve televizyon programcısı Mehmet Öz, Kongre’de dengeleri değiştirebilecek kritik seçimde oyunu kullandı. Öz, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı. Öz, kampanyası boyunca tekrarladığı “Pennsylvania’da senatör seçiminin Washington yönetimine doğrudan bir mesaj niteliği taşıdığı’’ görüşünü bir kez daha paylaştı.

Öz, “Pennsylvania, Washington'a çok net bir mesaj gönderiyor. Daha az radikalizm ve daha fazla denge istiyoruz. Bu yüzden herkesi oy kullanmaya davet ediyorum. Bu sizin göreviniz” açıklamasını yaptı.