ABD’de kritik seçim

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 3, 2020 / 08:24

ABD’de seçmen bugün sandık başına gidiyor. Trump ve Biden’ın yarıştığı başkanlık seçiminde seçmenin nasıl oy kullandığı ise eyaletten eyalete farklılık gösteriyor. Seçimin ardından seçilen başkan 20 Ocak’ta yapılacak yemin töreninin ardından göreve başlayacak ve 20 Ocak 2025’e kadar ülkeyi yönetecek. Seçimlerin neticesinde ABD Başkanı’nın yanı sıra, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin üyeleri ve 100 sandalyeli Senato’nun 33 üyesi belli olacak.
SEÇİMDE KİMLER YARIŞIYOR?
ABD’de başkanlık seçimlerinde iki büyük parti belirleyici oluyor: Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti. Demokrat Parti’nin adayı daha önce Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı da yapmış olan Joe Biden. Cumhuriyetçi Parti’nin adayı ise halen ABD Başkanı sıfatını taşıyan Donald Trump.
OY KULLANMA USÜLLERİ FARKLI
ABD’de oy kullanma usülleri eyaletten eyalete farklılık gösteriyor. Belirlenen seçim merkezlerinde oy kullanma seçeneği her eyalette varken, posta yolu ile oy kullanmak da mümkün. Bu yıl COVID-19 pandemisi sebebiyle seçmenin, geçmiş yıllara göre daha yüksek bir oranda posta oyu kullanacağı tahmin ediliyor.
OYLARIN GÖNDERİLECEĞİ TARİH 16 ARALIK
Oyları sayma görevi bugünden itibaren resmi olarak başlayacak. Eğer yeniden sayım gibi bir durum söz konusu olmazsa eyaletler kasım ayı içerisinde oylarının sayımını tamamlamış olacak. Tüm seçmen oylarının Washington’a gönderilmesi için verilen tarih ise 16 Aralık.

Ancak ülke, ilk kez bir başkanlık seçimi öncesinde olası şiddet nedeniyle diken üstünde. Ülkede, Başkan Donald Trump’ın sonuçları kabul etmeyebileceği ve silahlı grupların sokağa dökülebileceği gibi ihtimaller konuşuluyor. Birçok eyalette polis özel önlemler alırken, çok sayıda dükkan sahibi de kepenk indirmeyi planlıyor.
The Guardian gazetesi, Michigan eyaletindeki muhabirinin seçimi izlerken çelik yelek giyeceğini duyurdu. Savaş bölgelerindeki istikrarsızlık üzerine rapor ve tespitleriyle tanınan Uluslararası Kriz Grubu da, ‘derinden kutuplaşmış haldeki ABD’nin önümüzdeki günlerde görülmemiş bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu’ uyarısında bulundu.

TRUMP’TAN SEÇİM SONRASİ ‘FAUCİ’Yİ KOVABİLİRİM’ İMASI

Florida’da düzenlediği mitingde konuşan Trump, medyanın Kovid-19 salgınını ele alma şeklini eleştirirken, kalabalık dünyaca tanınan bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve Kovid-19’le mücadele eden ekipte yer alan Dr. Fauci’nin kovulması için slogan atmaya başladı. Kalabalığın slogan atmasına bir süre dinleyen Trump, “Kimseye söylemeyin ama seçimden sonra biraz bekleyip bakarız” diyerek destekçilerine ‘tavsiye’ için teşekkür etti.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top