ABD'de Senato'da üstünlük yarışı bitmedi

ABD'de Senato'da üstünlük yarışı bitmedi
ABD’de, Kongre ara seçimlerinde Arizona eyaletinde kazanacağı belirtilen iktidardaki Demokrat Parti, Senato’daki üstünlüğünü korumaya bir adım daha yaklaştı. CBS TV, Arizona’da Demokrat Partili Mark Kelly’nin, Cumhuriyetçi...

ABD’de, Kongre ara seçimlerinde Arizona eyaletinde kazanacağı belirtilen iktidardaki Demokrat Parti, Senato’daki üstünlüğünü korumaya bir adım daha yaklaştı. CBS TV, Arizona’da Demokrat Partili Mark Kelly’nin, Cumhuriyetçi rakibi Blake Masters’ı yeneceğini duyurdu.Böylece Senato’da her iki parti de 49’ar sandalyeye ulaşmış olacak. Artık Nevada ve Georgia eyaletlerinden sonuç bekleniyor. Nevada’daki oy sayımı başa baş devam ederken, Georgia’da gelecek ay ikinci tur seçim yapılacak.

Demokratlar bu iki eyaletten birisini kazanırsa, Kongre’nin üst kanadında kontrolü elinde tutacak. Çünkü ABD Başkanları eşitlik durumunda kendi partisi için oy kullanabiliyor.

Cumhuriyetçiler Kongre’nin her iki kanadında da üstünlüğü ele geçirirse, bu durum ABD Başkanı Joe Biden’ın politikalarını uygulaması önünde önemli bir engel oluşturabilir.

'DEMOKRASİ İÇİN İYİ BİR GÜN'

Başkan Biden ara seçimin ABD demokrasisi için “iyi bir gün” olduğunu söyledi. Kongre ülke genelinde uygulanan ulusal yasaları yapıyor. Temsilciler Meclisi hangi yasaların oylanacağını belirlerken, Senato bu yasaları veto etme ya da onaylama yetkisine sahip. Senato aynı zamanda başkan tarafından yapılan atamaları onaylıyor ve daha nadiren de olsa, başkana karşı soruşturmalar yürütebiliyor.

Her eyaletin, altı yıllık görev süresi için seçilen iki senatörü bulunuyor. Temsilciler Meclisi üyeleri ise iki yıl hizmet veriyor ve daha küçük bölgeleri temsil ediyor. Ara seçimde Temsilciler Meclisi’nin tüm üyeleri ve Senato üyelerinin üçte biri belirlendi. Bazı büyük eyaletlerde de vali ve yerel yetkili seçimleri yapıldı.