ABD’den Mir uyarısı

ABD’den Mir uyarısı
Son dönemde Türkiye’nin Rusya ile artan ticaretini yakın markaja alan AB ve ABD, Erdoğan iktidarına Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilgili uyarılarda bulunmuştu. ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın ödeme sistemlerini kullanmanın...

Son dönemde Türkiye’nin Rusya ile artan ticaretini yakın markaja alan AB ve ABD, Erdoğan iktidarına Rusya’ya yönelik yaptırımlarla ilgili uyarılarda bulunmuştu. ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın ödeme sistemlerini kullanmanın yaptırımları delme riski doğurduğu bilgisi paylaştı. Rusya’nın Mir sistemi, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.

Sözcü.com.tr’nin haberine göre ABD Hazine Bakanlığı’nın internet sitesinin ‘sıkça sorulan sorular’ bölümünde, “ABD dışındaki finans kuruluşları, Ulusal Ödeme Kartı Sistemi Anonim Şirketi’nin (NSPK) ile sözleşme yapma veya başka bir şekilde iş yapma gibi durumlar nedeniyle yaptırımlara maruz kalma riski taşıyor mu?” sorusuna yanıt verdi.

"YAPTIRIMLARA TABİ KİŞİLERE ALAN AÇABİLİR"

Yanıtta Rusya’da banka ve kredi kartı ödemeleri için kullanılan ve Rusya’nın Mir Ulusal Ödeme Sisteminin operatörü olan NPSK sisteminin kullanılmasının yaptırıma tabi kişileri ulusalararası finansal sisteme sokabileceğini belirtti.

Açıklamada Rusya’ya yönelik yaptırım düzenlemelerinin, ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’ne (OFAC) geniş yetkiler verdiği hatırlatıldı. Bu kurumun yasaklı faaliyetlere destek sağladığı düşünülen kişilere de blokajlar ve yeni yaptırımlar uygulama yetkisi bulunuyor.