ABD’den “siyasi taciz” vurgusu

ABD’den “siyasi taciz” vurgusu
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington ziyaretinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'’ın ortak basın toplantısı yapmamasından "anlam çıkartılmaması" gerektiğini...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington ziyaretinde ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'’ın ortak basın toplantısı yapmamasından "anlam çıkartılmaması" gerektiğini söyledi.

İki bakanın görüşmesi devam ederken günlük basın brifingini veren Price'a Çavuşoğlu ve Blinken'ın ortak basın toplantısını düzenlemeyecek olması soruldu. Price, "Bundan pek bir anlam çıkartmazdım. Bu konuyu konuklarımızla konuşuyoruz. Tabii ki ayrıca Bakan Blinken'ın ve ziyaret eden bakanın programı da burada bir faktör" dedi. Dışişleri Sözcüsü, "Bildiğiniz gibi bazı bakanlarla zaman kısıtlamalarını göz önünde bulundurarak ortak basın toplantısı yapabiliyoruz, bazı misafirlerin tercihleri veya başka konular bunu engelleyebiliyor" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerden biri, "Türkiye'nin Dışişleri Bakanı'nın ABD Dışişleri podyumundan mahrum bırakılmasının başka bir gerekçesi olamaz değil mi?" diye sorunca Price, "Bugün Bakan Çavuşoğlu da konuştu, Bakan Blinken da. Bunlar, ziyaretçilerimizle koordine ettiğimiz konular" dedi.

SİYASİ TACİZ BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR
Brifingin devamında Türkiye'yle "yapıcı" bir ilişkileri olduğunu söyleyen Price, iki ülkeninin anlaşmazlık yaşadığı konular da olduğunu söyledi. Price, "Sivil toplum, medya, siyasi ve iş dünyası liderlerine yönelik siyasi taciz bizi derinden endişelendirmeye devam ediyor. Buna duruşma öncesi uzun tutuklamalar, teröre destek iddialarının kapsamının genişliği ve hakaret davaları da dahil" dedi. Price, "Türkiye'dekiler de dünyanın her yerindeki insanlar gibi misilleme olmadan insan hakları ve temel özgürlüklerini icra etme hakkına sahip" dedi ve barışçıl toplanma ile ifade özgürlüğü haklarının Türkiye'nin Anayasası'nın yanı sıra uluslararası yükümlülükleri arasında da bulunduğuna dikkat çekti.