ABD’den yaptırım uygulamayanlara açık tehdit

ABD’den yaptırım uygulamayanlara açık tehdit
ABD Maliye Bakanı Janet Yellen’ın merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin etkinliğinde yapacağı konuşmanın satırbaşları yayınladı. Yellen, ABD ve ortaklarının, Ukrayna’yı işgali nedeniyle...

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen’ın merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin etkinliğinde yapacağı konuşmanın satırbaşları yayınladı. Yellen, ABD ve ortaklarının, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Moskova ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e uyguladıkları kapsamlı yaptırımları baltalayan eylemlere “kayıtsız kalmayacakları” uyarısında bulundu.

Reuters haber ajansının haberine göre Yellen, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın dünya genelinde ekonomik görünümü yeniden düzenlediğini ve Biden yönetiminin Rusya’yı “korkunç davranışından” ve uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutma taahhüdünde kararlı olduğunu söyledi.

Yellen, herhangi bir ülkenin adını vermeden, “Bazı ülkeler hala beklemede, belki de Rusya ile ilişkilerini koruyarak ve diğerlerinin bıraktığı boşluğu doldurarak kazanç sağlama fırsatı görüyorlar” dedi.

Yellen, “Bu tür niyetler dar görüşlüdür. Hem barışçı güvenlik hem de ekonomik refah için uluslararası düzenimizin geleceği tehlikede. Açık konuşalım, birleşmiş koalisyon, uyguladığımız yaptırımları baltalayan eylemlere kayıtsız kalmayacak” dedi.

Yellen’ın sözleri, ABD Başkanı Joe Biden’ın Hindistan’ı, Rusya’dan daha fazla petrol satın almanın çıkarına olmadığı ve ABD’nin Ukrayna’daki savaşa tepkisini güçleştirebileceği konusunda uyarmasından günler sonra geldi. Hindistan, Moskova’ya yaptırım uygulamayan ülkeler arasında.

Washington ve müttefikleri, Rusya’ya ve çatışmalara karşı net bir tavır almaları için Hindistan, Çin ve diğer kararsız ülkelere baskı yapmaya çalışıyor.