AB’den Belarus’a yaptırım kararı

AB’den Belarus’a yaptırım kararı
Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ortadoğu ülkelerinden gelen göçmenlerin AB sınırlarına ulaştırılmasına katkı sağladıkları gerekçesiyle Belaruslu yetkililer aleyhine yaptırımların...

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ortadoğu ülkelerinden gelen göçmenlerin AB sınırlarına ulaştırılmasına katkı sağladıkları gerekçesiyle Belaruslu yetkililer aleyhine yaptırımların devreye sokulması konusunda anlaştı. 

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, alınan bu kararla Birliğin bundan böyle, Belarus yönetiminin insanları siyasi amaçlar uğruna araçsallaştırmasına yönelik faaliyetlerine katkı sağlayan kişi ve kurumları doğrudan hedef alabileceği belirtildi. 

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, dışişleri bakanları toplantısında alınan kararla, öncelikli olarak Belarus devlet havayolu şirketi Belavia’ya karşı yaptırımların karara bağlanması bekleniyor. Somut bir uygulama olarak bu kapsamda, Belavia'nın herhangi bir AB ülkesi havayolu şirketinden uçak kiralayamaması ve böylece Belarus’a yoksul ve çatışmalar yaşanan ülkelerden yeni göçmenler getirmede zorlanması planlanıyor. 

Belavia son dönemde Danimarka merkezli Nordic Aviation Capital ve İrlanda merkezli AerCap şirketlerinden uçaklar kiralamıştı. Belavia’nın filosundaki uçakların yarısından fazlasını bu kiralık uçaklar oluşturmuştu.

Belavia havayolu şirketi, Belarus istikameti ile Dubai’den kalkan uçaklara Suriye, Irak, Afganistan ve Yemen vatandaşlarının alınmayacağını bildirdi. Şirket sözcülüğünden yapılan açıklamada, kararın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetiminin isteği üzerine alındığı duyuruldu.  

TOPLANTI ÖNCESİ YAPTIRIM SİNYALİ
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada yaptırımların sinyalini verdi. Maas, “Yaptırım sarmalının sonuna gelmemize daha çok var” dedi. Bakan Maas, Belarus-Polonya sınırındaki durumun “ne yazık ki daha iyiye değil, tersine kötüye gittiğini” ifade etti.

Maas, göçmenleri Belarus’a taşıyan havayolu şirketlerini de bir kez daha uyardı. Maas, bu şirketlerin “Belarus yönetimi tarafından organize edilen insan kaçakçılığına” katkı sağlamaya devam etmeleri durumunda, AB hava sahasında uçma ve AB havalimanlarına iniş/kalkış izinlerinin iptal edilebileceğini vurguladı. Maas bu konuda, AB’nin ricası üzerine Türk Hava Yolları’nın (THY) tutumunu değiştirmesini de örnek olarak gösterdi.

LUKAŞENKO: DÖNMEK İSTEMİYORLAR
Ortadoğu’nun farklı ülkelerinden göçmenleri sistematik ve organize bir şekilde Polonya sınırına yığmakla suçlanan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ise hükümetin sınır hattındaki göçmenleri ülkelerine dönmeleri için ikna etmeye çalıştığını ancak söz konusu göçmenlerin dönmek istemediğini ifade etti. Ülkesinin resmi haber ajansı Belta'ya konuşan Lukaşenko, "İnsanları, evlerine dönmeleri için ikna çabalarımız faal bir şekilde devam ediyor ancak kimse bunu kabul etmiyor" dedi.

Belarus-Polonya sınırındaki göçmenler arasında çok sayıda vatandaşı bulunan Irak devleti, söz konusu kişilerin ülkeye dönmesi için uçak seferlerine başlıyor. Irak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed el Sahaf, ülkeye dönmek isteyen vatandaşlarının, gönüllülük esasına uygun olarak perşembe gününden itibaren Irak’tan gönderilecek uçaklarla bunu yapabileceğini bildirdi.

KREMLİN’DEN ARABULUCULUK ÖNERİSİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “Burada bize bağlı olan bir şeyler varsa, sorunun çözümüne katkı sağlamaya hazırız” sözlerinin ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da dün Belarus ile AB arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söyledi.