AB’den, “Savaş suçu olarak soruşturulsun” talebi

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 5, 2022 / 07:27

Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça’da sivil kurbanların görüntülerinin bu hafta sonu yayınlanmasının ardından, uluslararası toplum savaş suçu iddiasıyla soruşturma başlatılmasını talep etti.

Avrupa Birliği (AB) ise Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlara hazırlanıyor.

Avrupalı liderler, Buça’da işlenen suçun cezasız kalmaması gerektiğini belirterek derhal uluslararası soruşturma açılması çağrısı yaptı.

AB’nin dönem başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’ya karşı petrol ve kömür ithalatını içeren bir dizi yaptırım üzerinde AB olarak görüşmelere başladıklarını açıkladı.

Bu hafta sonu yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu dolayısıyla kamu radyosu France Inter’e konuk olan Macron, Buça kentinde savaş suçu işlendiğine dair “çok net işaretler” olduğunu ve “uluslararası adaletin harekete geçmesi gerektiğini” söyledi.

Macron, “Buça’da olanlar, yeni bir dizi yaptırım ve çok net önlemler gerektiriyor” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, “Buça kentinde savaş suçu işlendiğine dair ‘çok net işaretler’ var ve uluslararası mahkemelerin harekete geçmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

“Hepimizin ortak onuru ve değerlerini korumak için tepki göstermeliyiz” diyen Macron, uluslararası adalet mekanizmalarını harekete geçireceklerini sözlerine ekledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter’dan paylaştığı mesajda ‘’Rusya’nın Irpin ve Buça’daki sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna’da savaş suçu işlediğinin yeni bir kanıtı” derken Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, yaşananların “korkunç bir savaş suçu” olduğunu belirtti.

İspanya Başbakanı, “Soykırım” dedi

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Ukrayna’nın Buça kentinde çekilen görüntülerin, Rusya’nın işgal ettiği ülkede “soykırım” yapıyor olabileceğine işaret ettiğini söyledi.

AFP’nin aktardığına göre Sanchez, “Bu savaş suçlarını işleyenlerin cezasız kalmadıklarından ve hakim karşısına çıktıklarından emin olmak için her şeyi yapacağız. Bu insanlığa karşı işlenen suç, savaş suçu ve ne olduğunu neden söylemeyelim? Soykırım iddiaları cezası kalmamalı” dedi. 

Sanchez, Rusya’nın Ukrayna’da yaptıklarını “soykırım” olarak nitelendiren ilk Avrupa Birliği lideri oldu.

Türkiye: Buça’daki görüntüler kabul edilemez

Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça ve İrpin dahil çeşitli bölgelerden basına yansıyan görüntülerin “dehşet verici” ve masum sivillerin hedef alınmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Büyükelçiliğin Twitter’dan paylaştığı açıklamada, “Masum sivillerin hedef alınması asla kabul edilemez. Konunun bağımsız bir soruşturmaya tabi tutularak sorumluların tespit edilmesi temel beklentimizdir” denildi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top